Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Actualiteiten tuchtrecht voor advocaten
-

Actualiteiten tuchtrecht voor advocaten

Tijden

PO punten

NOvA 4 J PO

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
4
Informatie Actualiteiten tuchtrecht voor advocaten Alles dat je als advocaat over het tuchtrecht moet willen weten

Het aantal tuchtzaken neemt sterk toe. Ook in de media is er steeds meer aandacht voor tuchtzaken. De impact van een tuchtzaak op de beklaagde beroepsbeoefenaren is groot. Niet in de laatste plaats omdat tuchtuitspraken tegenwoordig openbaar worden gemaakt en de opgelegde maatregelen de laatste jaren aanzienlijk zwaarder zijn geworden.

Kortgezegd is het tuchtrecht een instrument om bij te dragen aan de kwaliteit van de advocatuur. Als advocaat moet je de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen want het tuchtrecht is erg in ontwikkeling: naast een verharding en verzakelijking van de maatschappij, stellen cliënten steeds vaker andere eisen, is er vaak een flinke commerciële druk en zijn er soms minder mogelijkheden om voldoende tijd te investeren in een specifieke zaak. De advocaat kan daardoor aanlopen tegen de grenzen van de zorg voor de toevertrouwde belangen van de cliënt en ook van het handelen zoals een behoorlijk advocaat betaamt. Ook de integriteit kan onder druk komen te staan. Kortom, de kans wordt steeds groter dat je als advocaat vroeg of laat te maken krijgt met de tuchtrechter. Het tuchtrecht is daarnaast een complex rechtsgebied dat op het snijvlak van strafrecht, civielrecht en bestuursrecht ligt.

Voor wie?
Advocaten

Cursusvorm
Dit is een 4 uur durende middagcursus.

Afronding
Deze cursus is erkend door de NOvA. Na afloop van deze cursus ontvang je:
- 4 J PO-punten;
- een certificaat.

Na afloop van de cursus
• weet je hoe het advocatentuchtrecht werkt,
• kun je de heikele tuchtrechtelijke punten in het werk van advocaten herkennen,
• weet je wat je kunt doen om een tuchtklacht te voorkomen,
• kun je in een tuchtzaak de mogelijkheden goed beoordelen,
• weet je hoe je moet handelen als er over jou als advocaat wordt geklaagd,
• kun je de actuele tuchtrechtjurisprudentie raadplegen en kun je hiermee de strategie bepalen voor tuchtrecht casuïstiek uit je eigen juridische praktijk.

De cursus is ontwikkeld voor advocaten en juristen die kennis en inzicht willen verkrijgen in de belangrijkste thema’s betreffende het tuchtrecht en de gedragsregels van advocaten waarmee zij te maken kunnen krijgen in hun praktijk.
Programma Actualiteiten tuchtrecht voor advocaten
DatumBegintijdEindtijd
06-12-201913:0017:15
In deze cursus wordt aandacht bestaan aan de tuchtrechtelijke vraagstukken waarmee een advocaat in de praktijk te maken kan krijgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de in de advocatenwet opgenomen kernwaarden. En hoe zit het ook al weer met confraternele correspondentie. Bestaat dat nog? En hoe moet je in overeenstemming met de gedragsregels een strafzaak overnemen? In elk geval deze thema’s, de relevante regelgeving, de gedragsregels en ook de tuchtrechtprocedure voor advocaten komt in deze cursus aan bod. Met name aan het doel, de grondslag en procedure zelf, wordt aandacht besteed. De verschillende thema’s worden besproken aan de hand van de wet, jurisprudentie en voorbeelden uit de praktijk.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00