Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Actualiteitencursus Tuchtrecht
-

Actualiteitencursus Tuchtrecht

PO punten

NOvA 4 J PO

v.a. € 495,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Wordt verzorgd door hoofdredactrice tijdschrift ‘Tuchtrecht’
4
Informatie In deze cursus gaan we in op tuchtrechtelijke vraagstukken waar je als advocaat mee te maken kan krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de kernwaarden die in de advocatenwet zijn opgenomen. En hoe zit het met confraternele correspondentie, bestaat dat nog? Hoe moet je in overeenstemming met de gedragsregels een strafzaak overnemen? Deze thema’s, de relevante regelgeving, de gedragsregels en ook de tuchtrechtprocedure voor advocaten komen in deze cursus aan bod. Met name aan het doel, de grondslag en procedure zelf, wordt aandacht besteed. We bespreken de thema’s aan de hand van de wet, jurisprudentie en voorbeelden uit de praktijk.

Het aantal tuchtzaken neemt sterk toe en ook in de media is er steeds meer aandacht voor dit onderwerp. De impact van een tuchtzaak op de beklaagde beroepsbeoefenaren is groot, niet in de laatste plaats omdat tuchtuitspraken tegenwoordig openbaar worden gemaakt. Bovendien zijn de opgelegde maatregelen de laatste jaren aanzienlijk zwaarder geworden.

Het tuchtrecht is een instrument dat bij moet dragen aan de kwaliteit van de advocatuur. Als advocaat moet je de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Naast een verharding en verzakelijking van de maatschappij, stellen cliënten steeds vaker andere eisen, is er vaak een flinke commerciële druk en zijn er soms minder mogelijkheden om voldoende tijd te investeren in een specifieke zaak. Als advocaat kun je daardoor aanlopen tegen de grenzen van de zorg voor de toevertrouwde belangen van de cliënt. Ook het handelen zoals een behoorlijk advocaat betaamt is een onderwerp van aandacht. De integriteit kan onder druk komen te staan en de kans wordt steeds groter dat je vroeg of laat te maken krijgt met de tuchtrechter. Het tuchtrecht is een complex rechtsgebied op het snijvlak van strafrecht, civielrecht en bestuursrecht.

Doelgroep
De cursus is ontwikkeld voor advocaten en juristen die kennis en inzicht willen in de belangrijkste thema’s betreffende het tuchtrecht.

Cursusvorm
Dit is een 4 uur durende middagcursus waarin aan de hand van praktijkvoorbeelden veel kennis wordt overgedragen. Cursisten gaan zelf met een aantal casussen aan de slag.

Docent
De docent voor de cursus tuchtrecht is Noa de Leon-van den Berg. Zij is advocaat, gespecialiseerd in het tuchtrecht en strafrecht en oprichter en secretaris van de Nederlandse vereniging voor tuchtrechtadvocaten, Disciplina. Daarnaast is zij initiatiefnemer en hoofdredacteur van het Tijdschrift Tuchtrecht.

Na afloop van de cursus
• kun je uitleggen hoe het advocatentuchtrecht werkt,
• herken je lastige tuchtrechtelijke punten in het werk van advocaten,
• kun je inschatten hoe je een tuchtklacht kunt voorkomen,
• kun je in een tuchtzaak de mogelijkheden goed beoordelen,
• kun je overzien wat je moet doen als er over jou als advocaat wordt geklaagd,
• kun je de actuele tuchtrechtjurisprudentie hanteren en kun je hiermee de strategie bepalen voor tuchtrecht casuïstiek uit je eigen juridische praktijk.Programma We behandelen onder andere:

- Tuchtrechtelijke vraagstukken waar je als advocaat mee te maken kan krijgen (zoals kernwaarden uit de advocatenwet)
- Confraternele correspondentie
- Gedragsregels bij het overnemen van een strafzaak
- Relevante regelgeving, gedragsregels en tuchtrechtprocedure voor advocaten.

Met name aan het doel, de grondslag en procedure zelf, wordt aandacht besteed.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00