Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Arbeidsrecht voor sociaal zekerheidsrecht juristen **
-

Arbeidsrecht voor sociaal zekerheidsrecht juristen **

Niveau

Verdiepingsniveau

PO punten

NOvA 5 J (PO)

informeer mij
  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
5
Informatie Arbeidsrecht voor sociaal zekerheidsrecht juristen Praktische kennis arbeidsrecht voor juristen sociaal zekerheidsrecht
Je bent werkzaam als jurist in het sociaal zekerheidsrecht en komt regelmatig in aanraking met arbeidsrechtelijke aspecten. Sommige kwesties vragen ook een arbeidsrechtelijke beoordeling. Daarom is het nodig dat je op de hoogte bent van arbeidswetgeving en rechtspraak op dat vlak. Met deze opleiding ben je in één dag helemaal up-to-date.
In deze cursus gaat de docent (advocaat gespecialiseerd in arbeidsrecht én sociaal zekerheidsrecht) dieper in op de jurisprudentie die van belang is voor de sociaal zekerheidsrechtjurist. Naast kennisoverdracht krijg je in deze cursus handige tips en praktische adviezen voor je praktijk.

Connectie tussen arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht
Deze cursus verbindt arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht. Specifiek ontwikkeld voor juristen sociaal zekerheidsrecht die in de praktijk te maken krijgen bijvoorbeeld:

- Het weigeren van een WW-uitkering omdat er sprake is van een ontslag op staande voet. Het UWV moet een zelfstandige beoordeling geven of er sprake is van een dringende reden aan de hand van criteria uit het arbeidsrecht.

- Ook de vraag of sprake is van nieuw bedongen arbeid is een arbeidsrechtelijke vraag. Deze komt bijvoorbeeld aan de orde bij het bepalen van de hoogte van een WIA-uitkering. Bij nieuw bedongen arbeid mag het loon worden verrekend met de uitkering.

- Het bestaan van een arbeidsovereenkomst staat een uitkering op grond van de Ziektewet in de weg (art. 29 lid 1 onder a ZW). Maar het is lang niet altijd duidelijk of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. De Centrale Raad oordeelde dat een opdrachtovereenkomst (nulurencontract), waarbij er geen plicht was om arbeid te verrichten, tóch een arbeidsovereenkomst was (CRvB 25 november 2015, ECLI 2015:4169).

Cursusvorm
Deze cursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag. Tijdsinvestering 5 uur. Naast kennisoverdracht is er ruime gelegenheid voor het stellen van vragen of het inbrengen van eigen praktijkkwesties.

Docenten
Onze topdocenten uit de juridische praktijk weten uitstekend wat er speelt in het arbeidsrecht én sociaal zekerheidsrecht. Ze hanteren actuele casus en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze voldoende ruimte voor interactie. Zo leer je optimaal tijdens onze cursussen.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- kan je je verplaatsen in de arbeidsrechtelijke overwegingen van de rechter in sociaal-zekerheidsrechtzaken;
- ken je het belang van het arbeidsrecht voor het sociaal zekerheidsrecht;
- kun je de opgedane kennis direct toepassen in je praktijk.

Na afronding ontvang je:
- 5 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.
Programma Arbeidsrecht voor sociaal zekerheidsrecht juristen Inhoud
Tijdens de cursusbijeenkomst belichten we relevante kennis arbeidsrecht voor de praktijk van WW, ZW en WIA.
- Dringende reden in het kader van de WW
- Nieuw bedongen arbeid in het kader van de ZW/WIA
- Wel of geen arbeidsovereenkomst in het kader van de ZW
- Actuele thema’s

Werkwijze
Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal
Voor de start van de cursusbijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00