Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Basiscursus Huurrecht woon- en bedrijfsruimte *
-

Basiscursus Huurrecht woon- en bedrijfsruimte *

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 15 J (PO)

v.a. € 1.875,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Volledige huurrecht in 3 dagen
  • 15 PO-punten
  • Kennis direct toepasbaar in de praktijk
15
Informatie Basiscursus Huurrecht woon- en bedrijfsruimte Ivette Mol over huurrecht
Is iets een gebrek of niet en verdient een bepaald gebrek een huurprijsvermindering? In onderstaande video stelt Ivette Mol, een van de docenten van deze cursus, een aantal vragen die tijdens de cursus uitgebreid worden besproken.De basis van het volledige huurrecht: woonruimte én bedrijfsruimte
Binnen huurrecht is specifieke wet- en regelgeving en gedegen kennis van de rechtspraak een vereiste om adequaat te adviseren en procederen. Ben je praktijkjurist met weinig of geen kennis van het huurrecht dan omvat onze basiscursus alle elementaire onderdelen van het huurrecht op het gebied van woon- en bedrijfsruimtes.

De driedaagse Basiscursus huurrecht woon- en bedrijfsruimte is dan ook interessant je als je op beide terreinen, dus zowel woon- als bedrijfsruimterecht werkzaam bent of gaat zijn. Werk je specifiek op een van de deelgebieden dan kun je kiezen voor een van de tweedaagse basiscursussen: de Basiscursus huurrecht woonruimte of de Basiscursus huurrecht bedrijfsruimte.

Wat komt aan bod?
In deze cursus komen op de eerste lesdag de algemene huurrechtthema’s aan bod, zoals aangaan en beëindigen van huurovereenkomsten en de verplichtingen van huurder en verhuurder. Tijdens de lesdag rondom de huur van woonruimte wordt onder meer ingegaan op de onderwerpen renovatie, derdenbescherming (bijv. onderhuur) en tijdelijke huur. Tijdens de derde en laatste lesdag wordt het huurrecht bedrijfsruimte uitgelicht met onder andere thema’s zoals in de plaatsstelling, vaststelling huurprijzen en beëindiging van de huur van bedrijfsruimten.

Het programma is gebaseerd op de toetstermen en leerdoelstellingen van het groot keuzevak huurrecht uit de Beroepsopleiding Advocatuur van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).

Voor wie is deze basiscursus ontwikkeld?
Deze basiscursus is ontwikkeld voor iedere (juridische) professional die in de praktijk intensief werkzaam is, of gaat worden, op het gebied van het huurrecht.

Dat kan vanuit een zeer diverse achtergrond, zoals: advocaten(-stagiaires), juristen, juridisch adviseurs en professionals uit bedrijfsleven en overheid, rechtsbijstandsjuristen, rechtshulpverleners, vakbondjuristen en juristen en professionals binnen woningbouwcorporaties.

Cursusvorm
Deze basiscursus bestaat uit drie modules:
- Module 1: Huurrecht algemeen (lesdag 1)
- Module 2: Huurrecht woonruimte (lesdag 2)
- Module 3: Huurrecht bedrijfsruimte (lesdag 3)

Elke module duurt één dag, tijdens deze dag werk je met praktijkgerichte casuïstiek en voorbeelden.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:
- Ken je en begrijp je de belangrijkste en meest voorkomende deelonderwerpen uit het huurrecht (algemeen, woonruimte en bedrijfsruimte) waar je in de praktijk het meest mee te maken hebt;
- ben je in staat om het geleerde te vertalen naar adviezen of procedures in kwesties en vraagstukken rondom huur en verhuur van woon- en bedrijfsruimtes.

Docenten
Deze cursus wordt gegeven door de volgende docenten:

- Oscar van Dalsum is eigenaar van en adviseur bij Van Dalsum Law, een kantoor gespecialiseerd in het huur- en vastgoedrecht, en gevestigd in Almere.

- Ivette Mol is partner / advocaat bij VMBS Advocaten in Eindhoven en gespecialiseerd in huurrecht, in de breedste zin van het woord. Ivette staat zowel huurders als verhuurders bij in geschillen en procedures.

- Gert-Jan Wiekart is partner / advocaat bij Warners Van Otterloo Sandberg Advocaten in Amsterdam. Voordat hij advocaat werd, heeft Gert-Jan gewerkt bij het Grondbedrijf van de gemeente Zeist en als jurist voor de vereniging van particulier beleggers Vastgoed Belang.

- Jaap Dammingh is hoofddocent Burgerlijk recht en Burgerlijk procesrecht aan de Radboud Universiteit te Nijmegen waar hij doceert op het gebied van het contractenrecht, huurrecht en burgerlijk procesrecht. Jaap is docent voor zowel de Beroepsopleiding Advocatuur als de Law Firm School. Jaap heeft voorheen als advocaat gewerkt.

- Tomas Steenmetser is partner / advocaat bij Lexence in Amsterdam en gespecialiseerd in huurrecht van bedrijfsruimte, koop en algemeen verbintenissenrecht gerelateerd aan vastgoed.

- Mark van Heeren is advocaat en eigenaar van Van Heeren Advocatuur (Breda), een nichekantoor op het gebied van huur- en vastgoedrecht. Mark is verder vaste medewerker van het Tijdschrift voor Huurrecht Bedrijfsruimte. Mark is aangesloten bij VastGoedOverleg (VGO) een retailplatform van vastgoedmanagers van (internationale) winkelketens en retailvastgoedadviseurs.

Na afronding ontvang je:
Voor het volledig volgen van de drie modules ontvangen advocaten 15 PO-punten (NOvA 15 PO J).

Alle deelnemers ontvangen een certificaat van deelname.
Programma Basiscursus Huurrecht woon- en bedrijfsruimte Inhoud
Algemene deel huurrecht (lesdag 1)

Ochtend:
- Inleiding
- Definitie huur en categorisering
- Verplichtingen verhuurder
- Casus gebrekenregeling

Middag:
- Verplichtingen van de huurder
- Einde huur en overgang huur
- Casus opleveringsverplichting huurder

Huurrecht woonruimte (lesdag 2)

Ochtend:
- Systeem huurbeëindiging
- Huur van aard naar korte duur
- Leegstandwet
- Casus opzegging wegens renovatie

Middag:
- Bescherming van derden (medehuur, onderhuur, voortzetting na overlijden)
- Signalering huurprijzenrecht woonruimte
- Casus onderhuur

Huurrecht bedrijfsruimte (lesdag 3)

Ochtend:
- Historie/ontstaan 290-bedrijfsruimterecht
- Verdieping kwalificatievragen (de basis is in de behandeling van het algemene deel behandeld) wat is 290-bedrijfsruimte, connexiteit en gemengde huurovereenkomsten
- Huurtermijnen, opzegging en vergoeding bij opzegging 290-bedrijfsruimte
- Beëindiging huurovereenkomst overige bedrijfsruimte
- Casus opzegging (renovatie, redelijk aanbod, belangenafweging)
- Inleiding ROZ-model bedrijfsruimte

Middag:
- Huurprijsaanpassing winkelruimte
- Casus huurprijs
- Indeplaatsstelling
- Casus indeplaatsstelling
- Exploitatieplicht
- Casus exploitatieplicht
- Faillissement en huur van bedrijfsruimten

Werkwijze
Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. Naast ‘klassieke’ kennisoverdracht behandelen we elk dagdeel een of meerdere casusposities van de behandelde stof. Verder krijg je handige tips en praktische adviezen voor jouw praktijk. Er is ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar.

Materiaal
Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00

Gerelateerde cursussen

Basiscursus huurrecht woonruimte*
8,2
NOvA 10 J (PO)
€ 1250,-
04-11-2020
Basiscursus huurrecht bedrijfsruimte*
9,0
NOvA 10 J (PO)
€ 1250,-
04-11-2020
Actualiteitencursus huurrecht**a
8,3
NOvA 5 J (PO)
€ 625,-
09-12-2020
Huurrecht bedrijfsruimte verdiept**
8,4
NOvA 5 J (PO)
€ 625,-
02-12-2020
Verdiepingscursus huurrecht: Renovatie**a
NOvA 6 PO J
€ 625,-
29-06-2020