Samenvatting De Jeugdwet stelt hoge eisen aan de uitvoering en ook aan de juridische deskundigheid van de uitvoerders. Ook hebben wetswijzigingen op verwante terreinen hun invloed op de uitvoering. Hierbij kun je denken aan de wijzigingen van de kindregelingen, de wet langdurige zorg en de wijzigingen in de Wajong. Voorts moet bij de uitvoering rekening worden gehouden met complex overgangsrecht. Bovenal gaan vele cliënten er door de wijzigingen op achteruit met als gevolg dat er veel bezwaarschriften worden ingediend. Al met al een wijziging in het sociaal domein die zich eens in de twintig jaar voordoet! Na deze cursus ben je helemaal voorbereid op deze wijzigingen.
Type Deze cursus bestaat uitsluitend uit een face-to-face bijeenkomst.
Leerresultaten Met deze cursus krijgen de deelnemers kennis van de structuur, uitgangspunten en hoofdlijnen van de nieuwe Jeugdwet.
Overig Deze cursus is door de NOvA en het MfN erkend als PE-cursus en levert je 5 PE-punten op. Deze cursus maakt deel uit van de driedaagse leergang Sociaal Domein.
Datum
Begintijd
Eindtijd
12-10-2021
10:00
16:30
Inhoud Onderwerpen die onder andere aan bod komen zijn: - de opbouw van de Jeugdwet - de wijze waarop gemeenten de verlening van jeugdzorg nader kunnen invullen - doelgroep - indicatiestelling - welke zorg wordt geleverd - andere organisaties die een rol spelen bij de uitvoering van de Jeugdwet - kwaliteit en klachtrecht - toezicht en handhaving - bekostiging - gegevensverwerking en privacy - relatie met andere wetten - en overgangsrecht
Werkwijze Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je wordt daarbij ondersteund door onze topdocenten. Boegbeelden van de juridische praktijk; die weten wat er speelt en met aanstekelijk enthousiasme doceren.
Afronding Na afloop van deze cursus je een bewijs van deelname
Voorafgaand ontvang je materiaal.
mr. dr. drs. Lieske de Jongh
(kinder)rechter bij de afdeling familie- en jeugdrecht bij rechtbank Gelderland
Jeugdwet en het sociaal domein, Wet langdurige zorg, zorgcontractering, privacyvraagstukken, bestuursrechterlijk gezondheidsrecht