Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Basiscursus Verzekeringsrecht *
-

Basiscursus Verzekeringsrecht *

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 12 J (VSO/PO)

v.a. € 895,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • De belangrijkste materiële aandachtspunten aan de hand van titel 7:17 BW op een rij.
12
Informatie Basis verzekeringsrecht en polisrecht
Als beginnend juridisch professional op het terrein van aansprakelijkheid en verzekering wil je op de hoogte zijn van regelgeving en actuele thema’s in het verzekeringsrecht. Met deze opleiding ben je helemaal up-to-date. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling als jurist.

Tijdens deze cursus worden de belangrijkste materiële aandachtspunten met je doorgenomen, aan de hand van titel 7:17 BW (Verzekering). De docenten maken steeds een praktische vertaling naar jouw praktijk aan de hand van diverse casus. Er is aandacht voor tactiek en strategie bij de behandeling van jouw zaken.

Of je nu uitsluitend verzekeringskwesties behandelt of dat je je incidenteel over een verzekeringspolis buigt om na te gaan of die een deel van de schade dekt waarvoor een derde aansprakelijk is: basale kennis van het polisrecht is van groot belang. Dé kernvraag bij verzekeringskwesties is immers of een voorval is gedekt onder een polis. Daartoe moet je weten hoe verzekeringen tot stand komen, hoe polisvoorwaarden moeten worden uitgelegd, welke schade onder een polis gedekt is en of er redenen of gronden zijn die de toepasselijkheid van de verzekering in de weg staan.

Op dag één van deze cursus gaan we uitvoerig in op deze elementen, aan de hand van korte casusposities. Op dag twee gaat de aandacht uit naar de verplichtingen bij verwezenlijking van schade en voor fraude. 's Middags pakken twee advocaten een aantal veel voorkomende thema's bij de kop en werken deze op praktische wijze nader met je uit. Zij gaan in op cauasaliteit en op het onderscheid tussen een schade- en een sommenverzekering. De levensverzekering komt in deze opleiding niet aan bod.

Cursusvorm
Deze basiscursus bestaat uit twee bijeenkomsten van elk één dag.

Docenten
Onze topdocenten uit de juridische praktijk weten uitstekend wat er speelt in het verzekeringsrecht. Ze hanteren actuele casus en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze voldoende ruimte voor interactie. Zo leer je optimaal tijdens onze cursussen.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus beschik je over de noodzakelijke basiskennis om een verzekeringszaak namens verzekeraar of verzekerde te behandelen.

Na afronding ontvang je:
- 12 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.

Overig
Ben je advocaat, bedrijfsjurist, jurist-schadebehandelaar bij een rechtsbijstand of WA-verzekeraar, volmachtbedrijf, assurantiebeursmakelaar, assurantietussenpersoon of een andere beginnend professional op het terrein van aansprakelijkheid en verzekering? Ben je bijvoorbeeld werkzaam bij de overheid, HR-afdeling en ben jij de persoon die zich bezighoudt met de verzekeringskwesties, dan legt deze cursus voor jou een stevige basis.
Programma Inhoud
Dag 1

- Inleiding: een schets van de verzekeringsovereenkomst
- Totstandkoming
- Mededelingsplicht
- Opzet
- Roekeloosheid
- Merkelijke schuld
- Algemene voorwaarden en verzekering
- Samenloop

Dag 2

- Verplichtingen bij verwezenlijking bij schade: bereddingsplicht, meldingsplicht en de positie van de derde bij een en ander
- Fraude (uitspraken HR, RvT, Gedragscode persoonlijk onderzoek)
- Directe actie
- Causaliteit
- Uitleg verzekeringsvoorwaarden
- Onderscheid tussen schade- en sommenverzekering.

Werkwijze
Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen de basis van het verzekeringsrecht en actuele ontwikkelingen. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal
Je ontvangt een reader als naslagwerk.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00