Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Basiscursus Wet langdurige zorg (Wlz) *
-

Basiscursus Wet langdurige zorg (Wlz) *

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 5 J (PO)

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
5
Informatie Basiscursus Wet langdurige zorg (Wlz) Helemaal op de hoogte van de Wet langdurige zorg (Wlz)
Als juridisch professional die te maken heeft met de Wet langdurige zorg (Wlz) wil je op de hoogte zijn van regelgeving en actuele thema’s en ontwikkelingen in de Wlz. Met deze basiscursus ben je in één dag helemaal up-to-date. Zo werk je optimaal aan je ontwikkeling als jurist.

De Wet langdurige zorg is per 1 januari 2015 ingevoerd en vervangt de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). De nieuwe wetgeving maakt het mogelijk dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen wonen. De behoeften en eigen mogelijkheden van mensen staan centraal. Ook belangrijk is de hulp van familie of anderen in de directe omgeving. De gemeente kan zo nodig ondersteuning thuis bieden. Bijvoorbeeld begeleiding, dagbesteding of huishoudelijke hulp. Via de zorgverzekering kunnen mensen medische zorg thuis krijgen. Bijvoorbeeld verpleegkundige zorg.

Heeft iemand de hele dag intensieve zorg en toezicht dichtbij nodig? Dan heeft deze persoon recht op passende zorg met verblijf in een zorginstelling. Het gaat dan om zware zorg voor kwetsbare ouderen en gehandicapten. Thuis (blijven) wonen met zorg kan ook. Maar alleen als de zorg verantwoord is. En als de kosten niet hoger zijn dan de opname in een instelling. Deze zorg komt uit de huidige Wet langdurige zorg (Wlz).

In deze basiscursus behandelen we in eerste instantie het systeem en de structuur van de Wet langdurige zorg (Wlz). Ook bekijken we de rollen van instanties als zorgkantoor, CAK en CIZ. Vervolgens komen belangrijke besluitmomenten aan de orde zoals de indicatiestelling, eigen bijdrage, in- en terugvordering en (niet verantwoorde) PGB's. We gaan in de cursus ook in op het overgangsrecht AWBZ-Wlz. Uiteraard behadelen we relevante 'AWBZ-jurisprudentie’ en is er alle ruimte voor jouw vragen uit de praktijk. Deze kun je van tevoren insturen.

Cursusvorm
Deze basiscursus bestaat uit een bijeenkomst van een dag. Tijdsinvestering: 5 uur. Het is mogelijk om je vragen van tevoren in te sturen.

Docenten
Onze topdocenten uit de juridische praktijk, een advocaat en een juridisch adviseur van Zorginstituut Nederland, weten uitstekend wat er speelt in de Wlz. Ze hanteren actuele casus en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze voldoende ruimte voor interactie. Zo leer je optimaal tijdens onze cursussen.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- ken je het systeem en de structuur van de Wet langdurige zorg (Wlz);
- ken je de rollen van instanties als zorgkantoor, CAK en CIZ;
- heb je kennis van en inzicht in indicatiestelling, eigen bijdrage, in- en terugvordering en (niet verantwoorde) PGB's;
- ken je de relevante AWBZ-jurisprudentie;
- kun je deze nieuwe kennis toepassen in je eigen praktijk.

Na afronding ontvang je:
- 5 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.
Programma Basiscursus Wet langdurige zorg (Wlz) Inhoud
Tijdens deze cursus gaan we in op de veranderde wettelijke structuur, sinds de Wlz in 2015 van kracht is geworden. We bekijken de veranderingen ten opzichte van het voormalige AWBZ-regime. En de (andere) plek die de Wlz nu binnen de zorg heeft. Ook gaan we in op de inhoud van verzekeringen en de manier waarop het recht op zorg nu wordt vastgesteld.

Thema’s:

- Werkwijze indicatiestelling en beleidsregels
- Inhoud verzekerde pakket en leveringsvormen.
- Gebruikelijke zorg en mantelzorg
- Afbakening aangrenzende wetgeving
- Meerzorg
- Ingangsdatum indicatie
- Reformatio in peius en herziening van de indicatie
- PGB
- Overgangsrecht

Werkwijze
Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00

Gerelateerde cursussen

Basiscursus Jeugdwet*
9,0
NOvA 5 J (PO)
€ 625,-
01-10-2020
Actualiteitencursus arbeidsongeschiktheidsrecht**a
8,8
NOvA 5 J (PO)
€ 625,-
30-11-2020