Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Basiscursus Wet Vergoeding Affectieschade; Smartengeld voor naasten en nabestaanden * a
-

Basiscursus Wet Vergoeding Affectieschade; Smartengeld voor naasten en nabestaanden * a

Tijden

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 3 J (PO)

v.a. € 350,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
Informatie Basiscursus Wet Vergoeding Affectieschade; Smartengeld voor naasten en nabestaanden De Wet Vergoeding Affectieschade, ook wel smartengeld voor naasten en nabestaanden, is op 1 januari 2019 in werking getreden. Nabestaanden van overleden slachtoffers en naasten van slachtoffers met ernstig en blijvend letsel door bijvoorbeeld een verkeersongeluk, medische fout, bedrijfsongeval of geweldsmisdrijf hebben vanaf nu recht op een tegemoetkoming voor het door hen geleden immateriële nadeel.
De invoering van de wet brengt vraagstukken met zich mee waar je direct in de praktijk mee aan de slag moet. Ken je de inhoud van de wet, weet je hoe je moet omgaan met deze wet? Kun je de wet uitleggen? Wat adviseer je de benadeelden? Weet je het verschil tussen affectieschade en shockschade? Stel je direct de claim in of wacht je even? Hoe ga je als aansprakelijkheidsverzekeraar met de wet om?

Cursusvorm
Tijdens deze praktijkmiddag gaat mevrouw Eva Deen in op de inhoud van de Wet Vergoeding Affectieschade en de gevolgen ervan voor de praktijk. De praktijkvragen komen aan bod en vormen het uitgangspunt voor de discussie. Nu de wet alweer een tijd in werking is en ervaringen zijn opgedaan, kunnen deze ervaringen en de actualiteiten ook gedeeld worden met elkaar op de lesdag.

Docent:
Mr. Eva Deen is als jurist gespecialiseerd in het gezondheidsrecht. Zij heeft haar werkervaring opgedaan in de (letselschade)advocatuur, de wetenschap, het universitair onderwijs, de rechterlijke macht, het bemiddelingsloket van De Letselschade Raad en de Stichting PIV, Personenschade Instituut van Verzekeraars. Hierdoor ziet zij veelvuldig hoe groot de impact is die de afwikkeling van medische incidenten en personenschades heeft op alle betrokkenen.
Eva geeft onderwijs en advies op het gebied van gezondheidsrecht, zij is rechter-plaatsvervanger bij de Rechtbank Alkmaar en lid-jurist van het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg Den Haag.

Na afloop van deze cursus, kun je:
- de voorgeschiedenis van de totstandkoming van de Wet Vergoeding Affectieschade beschrijven. Waarom kwam het wetsvoorstel er in 2010 niet door en nu wel?
- de inhoud van de Wet vergoeding affectieschade op hoofdlijnen uitleggen (de achtergrond, het doel, de kring van gerechtigden)
- de hoofdcategorieën duiden, ken je de omvang van de vergoeding, de werking van de hardheidsclausule en weet je wat ernstig en blijvend letsel is volgens de wet.
- de overeenkomsten en de verschillen tussen affectieschade en shockschade benoemen.
- uitleggen wat de relatie is tussen de wet en de juridische aspecten zoals ‘eigen schuld’, proportionele aansprakelijkheid, erfrecht en het overgangsrecht.
- de aandachtspunten en knelpunten die er spelen in de praktijk bij de uitvoering van de wet benoemen en de wet op juiste wijze toepassen: Wanneer komt de vergoeding in de schaderegeling aan de orde? Wat is de beste timing van een aanbod? Wat zijn de behoeftes van betrokkenen?

Doelgroep
• Letselschade advocaten
• Bedrijfsjuristen
• Belangenbehartigers
• Letselschade-experts en letselschadebehandelaars bij aansprakelijkheids- of rechtsbijstandsverzekeraars, schaderegelings- of expertise-bureaus
• Juridisch ondersteuners, assurantietussenpersonen en -makelaars
Programma Basiscursus Wet Vergoeding Affectieschade; Smartengeld voor naasten en nabestaanden
DatumBegintijdEindtijd
12-11-202013:3016:45
Inhoud
Deze basiscursus start om 13.30 uur en eindigt om 16.45 uur.

13.30 – 14.30: De Wet vergoeding affectieschade: de inhoudelijke aspecten van de wet
14.30 – 14.45: Pauze
14.45 – 15.30: De Wet vergoeding affectieschade, vervolg: de juridische aspecten, de overeenkomsten en de verschillen met shockschade
15.30 – 15.45: Pauze
15.45 – 16.30: De Wet vergoeding affectieschade in de praktijk aan de hand van casuïstiek, praktijkvragen en opgedane ervaringen-actualiteiten
16.30 – 16.45: Evaluatie en einde

Werkwijze
Je volgt deze cursus in een face-to-face-bijeenkomst met maximaal 20 medecursisten. Zo is de interactie tussen jou, je medecursisten en de docent gegarandeerd. Naast de uitleg van de wet aan de hand van cases, praktijkvoorbeelden, staan je eigen praktijkvragen centraal en vormen het uitgangspunt voor de discussie.

Materiaal
Voorafgaand aan de cursus krijg je van ons digitaal cursusmateriaal waarmee je je alvast kunt voorbereiden op de cursusdag. Je krijgt op de dag zelf ook hand-outs.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00