Terug
Basiscursus (Europese) subsidies en staatssteun *
nu inschrijven
-

Nog maar 5 weken te gaan om in 2018 nog een cursus te volgen...

Basiscursus (Europese) subsidies en staatssteun *

Locatie

Utrecht

Tijden

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 5 J (PO)
8,0 Cursisten beoordeling
8,0 Cursisten beoordeling

Prijs: € 495,- (excl. btw)

informeer mij
  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!

Gratis abonnement

Boek nu een cursus en ontvang een gratis jaarabonnement op Recht.nl t.w.v. € 99,-
5
5
Informatie Basiscursus (Europese) subsidies en staatssteun Het verlenen van subsidies is lang niet meer vanzelfsprekend, waardoor het verdeelsysteem van essentieel belang is geworden. Steeds vaker moeten bovendien langdurige subsidierelaties worden beëindigd. De subsidietitel in de Algemene wet bestuursrecht wordt echter vaak als complex ervaren, niet alleen vanwege de ingewikkelde systematiek, maar ook vanwege de verhouding van deze titel tot de subsidieverordeningen en beschikkingen. Daarnaast worden Europese subsidies als financieringsbron steeds interessanter, terwijl ook het (juridisch) kader daarvoor vaak als gecompliceerd wordt ervaren, en bovendien binnenkort zal veranderen.

Ook het staatssteunrecht is een complex en tegelijkertijd zich snel ontwikkelend rechtsgebied, terwijl de risico’s van het handelen in strijd met het staatssteunrecht enorm kunnen zijn. De Hoge Raad heeft sinds 2010 benadrukt dat contracten die in strijd zijn met het staatssteunrecht nietig kunnen zijn, oftewel moeten worden geacht nooit hebben bestaan. Het aantal gerechtelijke procedures over staatssteun neemt bovendien fors toe, terwijl ook de Europese Commissie steeds vaker onderzoek doet naar verboden staatssteun.


Leerdoelen

Overige informatie
Programma Basiscursus (Europese) subsidies en staatssteun
DatumBegintijdEindtijd
31-12-201810:0016:30
Tijdens de basiscursus (Europese) subsidies en staatssteun wordt u in één dag op de hoogte gebracht van de systematiek van deze twee rechtsgebieden en de meest actuele ontwikkelingen. Aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden wordt in het eerste deel onder meer ingegaan op het beëindigen van subsidierelaties, de verdeling van schaarse subsidiegelden, subsidiesancties, de rechtsbescherming van de subsidieontvanger, het ESF, het EFRO en de landbouwfondsen.
In het tweede deel van de dag wordt door middel van een praktijkgerichte benadering ingegaan op de vraag wanneer sprake is van staatssteun bij onder andere gebiedsontwikkeling, afvalinzameling, woningcorporaties, glasvezelnetwerken, sociale werkplaatsen, cultuur, welzijn, en sport. Ook wordt ingegaan op de vraag wanneer het zinvol kan zijn een Dienst van Algemeen Economisch Belang in te stellen.

Programma

Ochtenddeel (Europees) subsidierecht
- Subsidiebegrip en wettelijke grondslagen
- Systematiek
- Be?indigen subsidierelaties
- Verdeling schaarse subsidiegelden
- Subsidiesancties
- Rechtsbescherming subsidieontvanger
- Europese subsidies

Lunchpauze

Middagdeel: Staatssteun
- In relatie tot gebiedsontwikkeling, afvalinzameling, woningbouwcorporaties e.a.
- Aanmeldings- en goedkeuringscriteria
- Verhaalsrecht
- De betekenis van een Dienst Algemeen Economisch Belang
mr. dr. Allard Knook
advocaat, gespecialiseerd in bestuursrecht en staatssteunrecht bij Pels Rijcken te Den Haag
Bestuursrechts, Staatssteunrecht

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00