Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Basisopleiding letselschade voor herstelgerichte dienstverleners
-

Basisopleiding letselschade voor herstelgerichte dienstverleners

v.a. € 1.175,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Unieke opleiding over letselschade voor herstelgerichte dienstverleners
  • Erkend door De Letselschade Raad
  • Meerdaagse blended opleiding
Informatie Basisopleiding letselschade voor herstelgerichte dienstverleners Meerdaagse blended basisopleiding
In deze meerdaagse blended basisopleiding maak je als herstelgerichte dienstverlener kennis met relevante aspecten van de letselschadebranche. Ter voorbereiding op de lesdag start je met zelfstudie op basis van een digitale reader, Tijdens de opleiding komen onder andere de stappen in een letselschadetraject en rechtsgebieden zoals aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht aan de orde. Wat zijn de moet- en mijdregels in de letselschadebranche? Hoe stel je je het beste op in een letselschadetraject, zonder dit in juridisch of financieel opzicht nadelig te beïnvloeden? Je leert welke partijen je kunt tegenkomen en hoe processen verlopen.

De letselschadebranche is een juridische wereld waarin termen als aansprakelijkheid, schade, schadebeperking, causaliteit, schadevergoeding en kosten belangrijk zijn. Als herstelgerichte dienstverlener richt je je op herstel, welzijn en perspectief. Om je rol binnen de letselschadebehandeling goed te kunnen uitoefenen, is kennis en begrip van hoe de letselschadewereld denkt en handelt noodzakelijk.

Omdat herstelgerichte dienstverlening nog relatief onbekend is in de letselschadebehandeling worden mogelijkheden door verzekeraars en belangenbehartigers soms onvoldoende benut. De Letselschade Raad heeft voor het professionaliseren van deze dienstverlening het Reglement Herstelgerichte dienstverleners van Register Letselschade opgesteld. Deze basisopleiding is een van de voorwaarden om als vakvolwassen herstelgerichte dienstverlener werkzaam te zijn in de letselschadebranche.

Doelgroep
De basisopleiding is onder andere bedoeld voor herstelgerichte dienstverleners die werkzaam zijn als vakvolwassen arbeidsdeskundige, psycholoog, herstelcoach, fysiotherapeut of ergotherapeut en waarvan de werkgever is ingeschreven in het Register Letselschade volgens het Reglement Herstelgerichte dienstverleners van De Letselschade Raad.

Cursusvorm
Je start met zelfstudie op basis van een digitale reader. De studiebelasting voorafgaand aan de bijeenkomst is 16 uur. Na bestudering van de reader maak je een digitale zelftoets van circa een uur.
De lesdag bestaat uit een bijeenkomst van 6 uur en wordt vervolgens afgesloten met een examen van 90 minuten die je met goed gevolg moet afronden voor het verkrijgen van het diploma.

LET OP:
Op 8 december 2020 wordt het examen niet na de online lesdag van 6 uur afgenomen. Maar gebeurt dit op vrijdagochtend 11 december 2020, op verschillende examenlocaties in het land.

De opleiding is een mix van theorie en interactie. In het interactieve deel worden vraagstukken uit jouw eigen praktijk aan de hand van de theorie besproken.

Docenten
Mevrouw mr. Corinne Jeekel is letselschadeadvocaat en mede-oprichter Ace letselschade advocaten.

De heer Jelle Smits MSc is senior beleidsadviseur bij het Waarborgfonds Motorverkeer.


Wat leer je?
Na afloop van de cursus kun je:
• de partijen en hun rollen in het letselschadetraject noemen en uitleggen;
• toelichten in welke stappen een letselschadetraject verloopt
• de hoofdregels van aansprakelijkheids- en schadevergoedingsrecht noemen en uitleggen
• uitleggen wat causaliteit is en wat dit betekent voor bewijs en schadevergoeding
• uitleggen wat schadebeperkingsplicht inhoudt
• de meest voorkomende schade-onderdelen die vergoed kunnen worden in een letselschadetraject noemen en kort toelichten
• het belang toelichten van fraudebestrijding bij letselschade
• uitleggen wat de gedragsregels, rol, plaats en het doel van de inzet zijn van een herstelgericht dienstverlener in een letselschadetraject

Benodigde voorkennis
Je bent minder dan drie jaar werkzaam als herstelgericht dienstverlener.

Na afronding ontvang je
Na het behalen van een voldoende resultaat voor het examen ontvang je het diploma. Dit diploma is van de door de letselschadebranche erkende Basisopleiding letselschade volgens het Reglement Herstelgerichte dienstverleners voor Register Letselschade. Het geeft je werkgever de mogelijkheid om aan te tonen dat hij een vakvolwassen herstelgerichte dienstverlener in dienst heeft, zoals bedoeld in het Reglement Herstelgerichte dienstverleners.

Overige informatie
De Letselschade Raad voert het Register Letselschade. Dit is het onafhankelijk kwaliteitsstelsel voor professionele dienstverleners in de letselschadebranche. In het Register vind je advocaten, belangenbehartigers, herstelgerichte dienstverleners en andere organisaties die voldoen aan de kwaliteitseisen die de branche aan hen stelt.

Ivanka Dijkstra en Joop Schrok, beiden werkzaam bij De Letselschade Raad, waren betrokken bij het vaststellen van het curriculum van deze opleiding. Zij vertellen in het interview Herstelgerichte dienstverlener: Dienstverlenend zijn, maar wel altijd realistisch blijven meer over nut en noodzaak van een reglement en opleiding. Lees hier het interview.

Programma Basisopleiding letselschade voor herstelgerichte dienstverleners
DatumBegintijdEindtijd
08-12-202009:0017:00
11-12-202009:3011:00
Programma
Voor aanvang van de lesdag heb je de digitale reader bestudeerd. In deze reader maak je kennis met begrippen en processen uit de letselschadebranche. Letselschade, schuld, aansprakelijkheid, schadebeperking, schadevergoeding, verzekeringen, regresrecht en fraude, je weet nu wat deze begrippen inhouden.
Na bestudering van de digitale reader maak je een digitale zelftoets. Het maken van deze zelftoets is voorwaarde om aan de lesdag deel te nemen.

Tijdens de lesdag wordt de theorie op hoofdlijnen herhaald. Ook kun je vragen uit je dagelijkse praktijk stellen en wordt casuïstiek behandeld. Daarnaast wordt aandacht besteed aan je rol en plaats als herstelgerichte dienstverlener in een letselschadetraject.
Aan de orde komt:
• de relatie tussen een herstelgerichte dienstverlener, de benadeelde (en zijn belangenbehartiger) en de verzekeraar
• je betekenis als herstelgerichte dienstverlener
• de verwachtingen van de verzekeraar, de belangenbehartiger en vooral de verwachtingen van de benadeelde
• je houding in een letselschadetraject
• moet- en mijdregels
• hoe kan je interventie bijdragen aan schadebeperking en (nieuw) perspectief?
• omgaan met verschillende belangen in een letselschadetraject

Werkwijze
Theorie over schadevergoeding, aansprakelijkheidsrecht en letselschadebehandeling
Interactieve bijeenkomst aan de hand van stellingen, vragen en casuïstiek over rol en plaats van een herstelgerichte dienstverlener in een letselschadetraject

Materiaal
Digitale leeromgeving met digitale reader en bijlagen
Digitale zelftoets
Examen (duur 90 minuten)

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00