Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Basisopleiding tot schuldhulpverlener (Wgs) *
-

Basisopleiding tot schuldhulpverlener (Wgs) *

Niveau

Basisniveau

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Achtdaagse leergang op MBO+/HBO niveau.
Informatie Kennis en vaardigheden voor schuldhulpverleners
Als schuldhulpverlener heb je de juiste kennis en vaardigheden nodig om klanten optimaal te helpen. Met deze basisopleiding ben je helemaal up-to-date op het gebied van schuldhulpverlening. Zo werk je aan je eigen ontwikkeling als schuldhulpverlener of medewerker schuldhulpverlening.

De schuldenproblematiek in Nederland wordt groter. Het aantal mensen dat te maken heeft met problematische schulden neemt toe en deze mensen krijgen ook steeds meer en hogere schulden. Veel mensen zijn niet in staat hun financiële problemen zelf goed op te lossen. Instanties voor schuldhulpverlening kunnen de vraag niet aan en zijn vaak gedwongen te werken met wachtlijsten. Er is een vraag naar goede, professionele schuldhulpverleners en de verwachting is dat deze vraag, ondanks de verbeterende economische ontwikkelingen, zal blijven bestaan.

Voor jou als dienstverlener is het belangrijk dat je de financiële situatie van je klanten goed kent. Je kunt financiële problemen dan op tijd signaleren, een inschatting maken van de ernst van de situatie, hulp bieden of doorverwijzen naar de juiste instanties.

Cursusvorm
Deze opleiding bestaat in totaal uit negen bijeenkomsten van elk een dag. Het programma is opgebouwd uit vier thema’s van elk twee dagen. Op dag negen van de opleiding presenteer je een uitgewerkte eindopdracht aan jouw medecursisten en docent.

Docent
Deze opleiding wordt verzorgd door mr. Gert-Jan Mulder . Gert-Jan Mulder is directeur van inversis. Na 7 jaren als trainer/coach, adviseur en interim manager gewerkt te hebben bij diverse schuldhulpverlenende instellingen en bewindvoerderskantoren, heeft hij de stap gezet om vanuit inversis financieel zorgverleners te adviseren over en te trainen in de uitoefening van hun vak. Opgeleid als jurist, kwam hij in 2006 voor het eerst beroepsmatig in contact met de schuldhulpverlening. Vanaf dat moment heeft dit vakgebied, waar gedrag, geld en recht bij elkaar komen, hem niet meer losgelaten. Gert-Jan wil zijn kennis, ervaring en enthousiasme voor het vak graag delen en geeft daarom ook voor OSR cursussen en trainingen aan zowel startende als ervaren schuldhulpverleners, beschermingsberwindvoerders en Wsnp-bewindvoerders.

Wat leer je?
Na afloop van deze opleiding kun je succesvol optreden als schuldhulpverlener. Deze opleiding is een goede start voor beginnende schuldhulpverleners. Na afloop:

- kun je cliënten een gedegen advies geven en intakegesprekken voeren;
- heb je kennis van schuldenlast en inkomen inventarisatie;
- kun je inkomensaanvullende maatregelen opstellen;
- kun je budgetplannen, budgetbegeleiding en afloscapaciteit bepalen;
- kun je betalingsregelingen en herfinancieringsmogelijkheden opstellen;
- heb je kennis van en vaardigheden voor juridische advisering;
- kun je adviezen op een klantgerichte manier naar praktijksituaties vertalen;
- kun je adviezen goed schriftelijk en mondeling formuleren.

Voor wie?
De basisopleiding is op mbo+-/hbo-niveau, sluit aan op havo-/mbo-niveau 4 en hbo-niveau. Deze basisopleiding is bedoeld voor cursisten die een baan in de schuldhulpverlening ambiëren. Er is geen harde ingangseis. Wel is het nodig dat je als deelnemer over voldoende abstractievermogen en zelfstandigheid moet beschikken om de opleiding tot een goed einde te kunnen brengen. Deze opleiding is ook geschikt voor mensen die in hun werk te maken krijgen met cliënten met problematische schulden en die hierin een eerstelijns adviserende rol spelen.

Na afronding ontvang je:
- een diploma Schuldhulpverlening Basis, na het met een voldoende afsluiten van de schriftelijke praktijkopdracht inclusief bijbehorende presentatie.

De cursusprijs is inclusief:
- lunches, koffie, thee en water
- cursusmateriaal (beschikbaar gesteld via onze digitale leeromgeving Canvas)
- diploma (indien met goed gevolg afgerond)
Programma Inhoud
De basisopleiding is opgebouwd uit vier thema’s van elk twee dagen en sluit af met de presentaties van de eindopdrachten (1 dag):

1. Introductie (dag 1 en 2)
2. Diagnosticeren (dag 3 en 4)
3. Stabiliseren (dag 5 en 6)
4. Oplossen (dag 7 en 8)
5. Presentaties eindopdrachten (dag 9)

Communicatieve vaardigheden
In de thema’s 2 t/m 4 besteden we ook aandacht aan de communicatieve vaardigheden die als schuldhulpverlener nodig zijn. Een schuldhulpverlener voert veel gesprekken met cliënten. Daarom behandelen we de elementaire gesprekstechnieken. Het gaat hierbij om onder andere onderhandelingstechnieken, omgaan met agressie, motiveren en stimuleren. Tevens wordt aandacht besteed aan de ‘weerbaarheid’ van de schuldhulpverlener zelf, zodat je leert omgaan met de problemen van jouw cliënten en deze niet mee ‘naar huis’ neemt. Ook oefenen we in het voeren van gesprekken met schuldeisers.

Werkwijze
Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele kennis en ontwikkelingen en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocent.

Na de thema’s 2 en 3 maak je praktijkopdrachten waarin je de geleerde kennis toepast. Deze praktijkopdrachten maken onderdeel van de eindopdracht. Deze schrijf je na thema 4 en presenteer je op dag 9 van de opleiding aan je docent en medecursisten.

Na het met een voldoende afsluiten van de schriftelijke praktijkopdracht inclusief bijbehorende presentatie ontvang je het diploma Schuldhulpverlening Basis.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00

Gerelateerde cursussen

Leergang Wsnp
7,9
€ 3950,-
03-09-2021
Training Vtlb (verdiept)**
7,8
€ 500,-
30-03-2021
Training Vtlb (verdiept)**
7,8
€ 500,-
06-10-2021
Training Vtlb (verdiept)**
7,8
€ 500,-
18-05-2021