Terug
Basisopleiding Personen- en Familierecht *
nu inschrijven
-

Basisopleiding Personen- en Familierecht *

Locatie

Utrecht

Tijden

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 19 J + 1 NJ (PO)
8,4 Cursisten beoordeling
8,4 Cursisten beoordeling

Prijs: € 1.680,- (excl. btw)

nu inschrijven
  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
  • Voldoet aan de opleidingseisen van de Raad voor Rechtsbijstand.
20
20
Cursus informatie De basis van het personen- en familierecht, compact en actueel
Als advocaat of advocaat-stagiair wil je op de hoogte zijn de basisbeginselen van het personen- en familierecht. Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk ben je na afloop van deze opleiding weer helemaal up-to-date.

De Raad voor Rechtsbijstand stelt een basisopleiding personen- en familierecht verplicht voor personen- en familierechtadvocaten die zich willen inschrijven voor toevoegingen. Met de Compacte Basisopleiding Personen- en familierecht van OSR kun je aan deze eis voldoen.

De compacte opleiding bestaat uit vier vaststaande dagen die in totaal 20 PO NOvA-punten opleveren. Dit korte traject is met name geschikt voor advocaat-stagiaires en advocaten die snel en efficiënt de belangrijkste basisbeginselen willen leren. Deze basisopleiding is een aanrader voor advocaten die herintreden of die van rechtsgebied switchen en voor advocaat-stagiaires die in het verleden al 'iets' op dit gebied hebben gedaan. Let wel: het betreft geen verdiepingscursus. De onderwerpen worden op interactieve en praktische wijze op basisniveau aangestipt. Voor dit traject kun je geen OSR-annuleringsverzekering afsluiten.

Het is mogelijk om delen van de opleiding los te volgen. Zo bestaat de opleiding uit een tweedaagse Basiscursus Echtscheidings(proces)recht, een eendaagse Basiscursus Huwelijksvermogensrecht en een eendaagse Basiscursus Alimentatierekenen. Na het afronden van alle losse cursussen voldoe je ook aan de opleidingseis van de Raad voor Rechtsbijstand.

Cursusvorm
Deze basisopleiding bestaat uit vier bijeenkomsten van ieder één dag. De tijdsinvestering in de bijeenkomsten is 20 uur.

Docenten
Onze drie topdocenten uit de juridische praktijk weten uitstekend wat er speelt in het personen- en familierecht. Ze hanteren actuele casus en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze voldoende ruimte voor interactie. Zo leer je optimaal tijdens onze cursussen.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- voldoe je aan het opleidingsvereiste van de Raad voor Rechtsbijstand om op toevoegbasis personen- en familierecht zaken te kunnen behandelen;
- ken je de basisbeginselen van het personen- en familierecht;
- kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Na afronding ontvang je:

- 20 NOvA PO-punten;
- 20 MfN-punten;
- Een diploma.
Cursus programma
DatumBegintijdEindtijd
12-11-201810:0017:00
19-11-201810:0017:00
26-11-201810:0017:00
03-12-201810:0017:00
Inhoud
Dag 1
Echtscheidings(proces)recht, inclusief intakefase

Dag 2
Alimentatierekenen

Dag 3
Huwelijksvermogensrecht, inclusief financiering nieuwe woning

Dag 4
Overige onderwerpen:

- Pensioenverevening
- Internationaal privaatrecht (IPR) in de familierechtpraktijk
- Gedragscode (inclusief mediation)
- Verhouding tot de gemeente (bijstandsverhaal, urgentieverklaring)
- Financiële kant
- Toevoegkant

Werkwijze
Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk. De docenten behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal
Voorafgaand aan de elke bijeenkomst ontvang je van ons het (digitale) studiemateriaal.
mr. Annette van Riemsdijk
Advocaat bij Van Riemsdijk Advocatuur, Mediation en Coaching te Bilthoven
ADR in het bijzonder in mediation
Annette van Riemsdijk heeft zich gespecialiseerd in ADR in het bijzonder in mediation. Zij treedt voorts op als bindend adviseur en ad hoc arbiter. In haar werk als mediator combineert zij haar juridische en gedragswetenschappelijke kennis en vaardigheden. van Riemsdijk tracht mensen op alle bovengenoemde aspecten bij te staan, waarbij zij niet alleen aandacht heeft voor de menselijke, financiële en zakelijke en juridische aspecten van de scheidende partner(s) maar ook van eventuele kinderen. Annette heeft op het gebied van mediation op velerlei wijze een belangrijke (pioniers)rol gespeeld in Nederland en daarbuiten. Niet alleen startte zij als eerste een multidisciplinair kantoor maar stond zij ook aan de wieg van het nationaal en internationaal certificeringschema van respectievelijk het NMI (thans MfN) en IMI. Zij is tevens één van de grondleggers van nalatenschapsmediation in Nederland. (Zie haar boek "Voortleven, het hoe en waarom van nalatenschapsmediation. Maklu 2014.)
mr. Margot Burger RFEA
MfN register mediator, adviseur bij Scheidingsexpert in Heerhugowaard, raadsheer-plv Hof Amsterdam
MfN register mediator, adviseur bij Scheidingsexpert in Heerhugowaard, raadsheer-plv Hof Amsterdam
mr. Agnes van Wieren
advocaat, scheidingsmediator en collaborative divorce bij Banning , raadsheer-plv te Amsterdam
advocaat, scheidingsmediator en collaborative divorce bij Banning , raadsheer-plv te Amsterdam

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 09:00 - 17:00