Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Cursus Behandeling van letselschadezaken
-

Cursus Behandeling van letselschadezaken

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
Informatie Samenvatting
De cursus Behandeling van letselschadezaken is relevant voor iedereen die vanuit zijn werkgebied meer wil weten over de personenschaderegeling. Denk aan de juridisch secretaresse, ondersteuners in de letselschadepraktijk, maar ook aan herstelgericht dienstverleners als een arbeidsdeskundige, herstelcoach, casemanager, ergotherapeut of zelfs rekenaar, of medewerker bij een (zorg)verzekeraar of regresnemer (UWV) die meer inzicht wil hebben in letselschaderegeling.

Elke medewerker binnen een organisatie vormt een belangrijke schakel bij het behandelen van letselschadezaken. Heb jij een ondersteunende rol of bijvoorbeeld een rol als herstelgericht dienstverlener en kom je in aanraking met slachtoffers van letselschade, dan wordt er vaak meer van je gevraagd dan alleen je basisvaardigheden. Als je meer initiatief wilt nemen of handvatten zoekt bij een goede begeleiding van deze slachtoffers, dan is inzicht rondom vraagstukken binnen de letselschaderegeling een belangrijke stap.
Na deze cursus kun je (nog meer) een team vormen met bijvoorbeeld de letselschade advocaat voor wie je werkt of de partijen waarvoor jij wordt ingeschakeld als herstelgericht dienstverlener (de aansprakelijkheidsverzekeraar en de belangenbahrtiger), omdat je hem of haar veel werk uit handen kunt nemen ofwel begrijpt hoe de letselschaderegeling werkt en in je contacten met het slachtoffer de juiste keuzes maakt.

Deze cursus helpt je de vraagstukken die er spelen in de letselschaderegeling beter te plaatsen.

Tijdens de cursus komen veel van de vragen die slachtoffers van letselschade stellen ter sprake. Deze hooggewaardeerde cursus geeft je juridische achtergrondinformatie en toelichting over wat dit betekent voor de praktijk. De cursus wordt gegeven door een enthousiaste en betrokken advocaat uit de letselschadepraktijk, die de vertaling maakt van inhoud naar jouw praktijk.

Type
Deze cursus bestaat uit 1 bijeenkomst van 09:30 uur t/m 19:00 uur, waarin je samen met de andere cursisten onder begeleiding van de docent ingaat op de materie. Voor lunch en avondsnack wordt gezorgd.

Leerresultaten
Na deze cursus weet je inhoudelijk meer van letselschade. Hierdoor kun je vaker en meer gericht antwoord geven op vragen over de letselschadezaak.
De cursus draagt bij tot een beter begrip van de discussies tussen de aansprakelijke partij, de belangenbehartiger en het slachtoffer. Hierdoor ben je in staat beter en tijdig in te spelen op de situatie.

Overig
De cursus is geschikt voor de juridisch secretaresse, medewerker letselschade, juridisch medewerker (zorg-) verzekeraar, (personen-) schadebehandelaar, medewerker verhaalszaken, medisch secretaresse, rekenkundigen en herstelgerichte dienstverleners in de letselschade, zoals arbeidsdeskundigen, herstelcoaches, ergotherapeuten, caremanagers, zorgmanagers, zorgdeskundigen, fysiotherapeuten, letselpsychologen, casemanagers, reintegratiespecialisten en jobcoaches.
Programma Inhoud
Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. Besproken worden de volgende thema’s:

Aansprakelijkheidsrecht
a. Algemene inleiding aansprakelijkheidsrecht;
b. Verkeersaansprakelijkheidsrecht;
c. Arbeidsongevallen;
d. Medische aansprakelijkheid

Algemene inleiding verplichtingen tot schadevergoeding, in het bijzonder:
a. Causaal verband;
b. Eigen schuld;
c. Materiële schade en immateriële schade;
d. Overlijdensschade

Algemene inleiding over de inhoudelijke behandeling van een letselschadezaak, in het bijzonder:
a. De intake;
b. Recente ontwikkelingen;
i. De Gedragscode Behandeling Letselschade
c. De aansprakelijkstelling;
d. Het vaststellen van de schade;
e. Pre-existentie en predispositie;
f. De afwikkeling: de vaststellingsovereenkomst, wel of geen voorbehoud, minderjarigen;
g. Fiscale aspecten
h. Verjaring

Processuele aspecten:
a. Het voorlopig getuigenverhoor/deskundigenbericht;
b. De dagvaardingsprocedure;
c. Hoger beroep;
d. Cassatie

Werkwijze
De docent neemt de hiervoor genoemde onderwerpen met je door en maakt daarbij continue de verbinding met je praktijk. Tijdens deze cursus komen veel van de vragen die slachtoffers van letselschade stellen ter sprake. Mogelijk kun je een of meer van deze vragen al wel beantwoorden. Deze cursus geeft je daarbij recente juridische achtergrondinformatie en toelichting over wat dit betekent voor de praktijk. Uiteraard wissel je (praktijk)ervaringen uit met medecursisten.

Meest gestelde vragen door slachtoffers van letselschade
1. Waarom duurt het allemaal zo lang? Waarom moet ik alles bewijzen?
2. Wat houdt artikel 185 WVW in?
3. Ik heb een ongeval gehad op het werk, maar het was mijn eigen schuld. Kan ik desondanks mijn schade vergoed krijgen?
4. Waarom moet de wederpartij zoveel medische informatie over mij hebben? Waarom moet er een medische expertise plaatsvinden? Waarom wordt er tussen de medisch adviseurs zo gediscussieerd over wie die expertise moet verrichten?
5. Ik had voor het ongeval nooit last van mijn rug en nu beroept de verzekeraar zich op pre-existentie. Wat is dat en waarom is dat van belang? Ik wil geen informatie geven over mijn medische voorgeschiedenis. Waarom eist de verzekeraar dat van mij ?
6. Waarom werkt de advocaat niet op "no cure no pay"- basis? Waarom hoef ik de advocaatkosten niet (volledig) te betalen?
7. Hoe is het bedrag aan smartengeld vastgesteld en waar is dat bedrag op gebaseerd? Is het bedrag belastingvrij? Heeft de uitbetaling gevolgen voor mijn bijstandsuitkering?
8. Mijn familie heeft ook schade geleden door mijn letsel, hebben zij recht op smartengeld ?
9. Mijn huisarts vertelt mij dat je nooit finaal moet afwikkelen. In de vaststellingsovereenkomst staat echter dat sprake is van finale afwikkeling, doe ik hier wel goed aan?
10. Waarom moet de kantonrechter nog toestemming geven voor de vaststellingsovereenkomst aangaande de afwikkeling van de letselschade van mijn minderjarige kind en wat is een BEM-rekening?

Afronding
Na afloop van deze cursus ontvang je een bewijs van deelname.

Materiaal
Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00

Gerelateerde cursussen

Training omgaan met cultuurverschillen
NOvA 5 NJ (PO) | 5 NIVRE
€ 775,-
19-11-2021
Training omgaan met cultuurverschillen
NOvA 5 NJ (PO) | 5 NIVRE
€ 775,-
18-03-2022