Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Docententraining Active Learning
-

Docententraining Active Learning

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Alleen voor OSR docenten
  • Deelname is gratis
Informatie Mariëlle Sprong over activerende werkvormen
Ken jij dat gevoel dat het altijd dezelfde cursisten zijn die een antwoord geven wanneer je een vraag stelt? In deze video geeft Mariëlle Sprong, onderwijskundige bij OSR en docent van deze training, je enkele tips hoe je cursisten actief bij de les kunt betrekken.Cursusbeschrijving
Let op: deze training is alleen toegankelijk voor OSR docenten. Deelname is gratis.

Ben je docent bij OSR? Staat het overdragen van kennis centraal in jouw cursusprogramma? En wil je jouw cursusprogramma naar een hoger niveau tillen? Neem dan deel aan de docententraining Active Learning.

Een cursus met veel kennisoverdracht wordt nog wel eens vergeleken met een cursus waarin de docent steeds aan het woord is en de cursisten passief luisteren. Dat hoeft niet zo te zijn. Door kennisoverdracht regelmatig af te wisselen met activerende werkvormen kun je cursisten actief laten participeren. En dat heeft meerdere voordelen. De stof wordt beter en langer onthouden, het wordt makkelijker om de vertaalslag van theorie naar praktijk te maken en het heeft een positieve invloed op de aandachtsspanne van cursisten. Met kleine aanpassingen in je programma kun je al grote resultaten boeken.

In de docententraining ‘Active Learning’ leer je hoe je je kennis effectief kunt overdragen op de cursisten. Je krijgt inzicht in activerende didactiek en ervaart zelf ook de meerwaarde van activerende werkvormen. Ook komt het gebruik van ict tools (zoals Socrative) ter sprake en wordt er stilgestaan bij de vraag hoe je deze nieuwe inzichten kunt toepassen in je eigen onderwijspraktijk.

Doelgroep
OSR docenten die al enige tijd lesgeven en hun cursusprogramma naar een hoger niveau willen tillen.

Cursusvorm
De training volg je gedeeltelijk online via de digitale leeromgeving en gedeeltelijk op onze cursuslocatie op de Nieuwegracht 60 in Utrecht. De totale studiebelasting is ongeveer 6 uur, waarvan 1-1,5 uur voorbereidingstijd.

Docenten
De training wordt verzorgd door Mariëlle Sprong. Mariëlle is onderwijskundige bij OSR en is verantwoordelijk voor de professionalisering van docenten. Daarnaast ondersteunt zij haar collega’s bij het ontwikkelen van nieuwe opleidingen en is zij de aanjager van onderwijsvernieuwing.

Wat leer je?
Na afloop van de training:
• kun je uitleggen wat 'active learning' inhoudt;
• kun je toelichten welke meerwaarde active learning kan hebben;
• heb je kennisgemaakt met verschillende activerende werkvormen en heb je enkele daarvan ervaren;
• kun je de rol van ICT in het onderwijs beschrijven;
• heb je een mening gevormd over de toepassing van activerende werkvormen in jouw cursus;.
• heb je een outline (lesopzet) met activerende werkvormen gemaakt voor een gedeelte van jouw cursus of onderwerp naar keuze.

Benodigde voorkennis en ervaring
Voor deze training is kennis van de basisbeginselen van de didactiek noodzakelijk. Beschik je deze kennis niet? Volg dan eerst de training ontwerpen van onderwijs.

Afronding
Na het afronden van de training ontvang je een bewijs van deelname.
Programma Inhoud
De volgende onderwerpen komen in de training aan bod:
• Wat is active learning?
• De meerwaarde van active learning
• Activerende werkvormen integreren in je programma
- Aantal activerende werkvormen onder de loep
- Gebruik van ICT tools
• Obstakels bij de implementatie van activerende werkvormen
• Outline maken voor een zelfgekozen onderwerp
• Tips & Tricks
• Reflectie en evaluatie

Werkwijze
In de online voorbereiding maak je kennis met het begrip active learning en de meerwaarde ervan. Gedurende de bijeenkomst zoeken we de verdieping op en gaan we actief aan de slag. De trainer maakt gebruik van verschillende activerende werkvormen, waardoor je direct inspiratie opdoet. Ook reflecteren we op het gebruik van verschillende activerende werkvormen.

Tijdens de bijeenkomst krijg je handvatten aangereikt om activerende werkvormen op een verantwoorde wijze in te zetten in je cursus. Je oefent met de toepassing hiervan aan de hand van een zelfgekozen onderwerp uit de eigen onderwijspraktijk.

Materiaal
Voorafgaand aan de trainingsbijeenkomst krijg je toegang tot onze digitale leeromgeving (Canvas), waar je de voorbereidende opdrachten en het bijbehorende materiaal kunt vinden.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00