Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Interpreteren van jaarrekeningen en cijfers voor de juridische praktijk **
-

Interpreteren van jaarrekeningen en cijfers voor de juridische praktijk **

Tijden

Niveau

Verdiepingsniveau

PO punten

NOvA 5 J PO

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Interpreteren bedrijfsmatige cijfers
  • Combinatie van kennisdeling en praktijkgerichte (eigen) casusistiek
  • Docent is advocaat met ervaring vanuit accountancy
5
Informatie Dienstverbanden kunnen worden beëindigd op grond van bedrijfseconomische redenen (de zogenaamde a-grond). Daarover beslist het UWV. In de cursus interpreteren cijfers in bedrijfseconomische ontslagprocedures leer je welke financiële gegevens van belang zijn, op welke wijze je de financiële gegevens kan interpreteren, op welke wijze je een aanvraag met financiële gegevens kan onderbouwen en ook op welke wijze daartegen verweer kan worden gevoerd.

Wanneer een dienstverband wordt beëindigd wegens bedrijfseconomische redenen kan de werkgever bij het UWV een aanvraag indienen om een ontslagvergunning te verlenen. In deze aanvraag dient de werkgever de gestelde bedrijfseconomische redenen te onderbouwen met relevante financiële gegevens. De werknemer wordt vervolgens in de gelegenheid gesteld om op die aanvraag en de daarbij aangevoerde financiële gegevens te reageren en verweer te voeren.

De vraag is dan: hoe toon je als - of namens - een werkgever, doormiddel van financiële gegevens, aan dat er sprake is van bedrijfseconomische redenen? En hoe voer je namens een werknemer effectief verweer tegen deze aanvraag en de daarin aangevoerde bedrijfseconomische redenen en de financiële onderbouwing daarvan? Wat zijn veelvoorkomende valkuilen en rookgordijnen? Welke aanvragen en verweren zijn effectief, of misschien nog wel belangrijker: welke niet?

Joost van Berk heeft eerder namens OSR het opleidingsprogramma verzorgd ‘Interpreteren van cijfers ter beoordeling van bedrijfseconomische ontslagen’. Dit opleidingsprogramma hebben alle ontslagbehandelaars van het UWV gevolgd. Het programma van deze cursus sluit hier volledig bij aan.

Doelgroep
Deze cursus is ontwikkeld voor juristen en professionals die in hun praktijk of functie werkgevers en/of werknemers adviseren en/of bijstaan in ontslagprocedures via het UWV.

Cursusvorm
Deze cursus bestaat uit twee onderdelen van elk een middag (2,5 uur). Beide onderdelen worden verzorgd in de vorm van een online classroom. Dat houdt in dat de docent op interactieve wijze kennis en advies deelt, bijvoorbeeld aan de hand korte stellingen en praktijkvoorbeelden en door jou als deelnemer te betrekken. Via onze online onderwijstool kun je met microfoon/webcam of via een chatfunctie vragen stellen en beantwoorden of eigen kwesties voorleggen. Om aan te sluiten bij ons fysiek onderwijs én om de interactiviteit te bevorderen, biedt deze cursus plek aan maximaal 20 deelnemers.

Docent
Joost van Berk is advocaat bij Verweij Advocaten in Nijmegen. Hij heeft een achtergrond in de accountancy. Daarnaast is Joost de (hoofd)docent voor het vak jaarrekening lezen bij de beroepsopleiding van advocaten en docent/trainer voor OSR juridische opleidingen. Ook is hij de co-auteur van het boek ‘Recht door de Cijfers’.Lees hiermeer over Joost.

Leerdoel
Na afloop van deze cursus ben je in staat om bedrijfseconomische redenen voor ontslag met relevante cijfermatige informatie te onderbouwen of de gestelde bedrijfseconomische redenen op basis van relevante informatie te beoordelen. Op basis hiervan ben je in staat werkgevers en/of werknemers effectief te adviseren en bij te staan in dergelijke ontslagprocedures via het UWV.

Na afronding ontvang je
Na afronding van deze cursus ontvang je een bewijs van deelname. Advocaten maken tevens aanspraak op 5 (J) PO-punten.

Overige informatie
Om deel te nemen aan het spreekuur heb je een tablet, laptop of desktop nodig. Het is mogelijk om beeld en geluid met elkaar te delen; daarvoor moet je beschikken over een microfoon en webcam. Beschik je daar niet over, dan kun je meekijken en luisteren en via de chatfunctionaliteit vragen stellen om zo toch actief te kunnen deelnemen.

Na inschrijving ontvang je van ons de digitale versie van het boek ‘Recht door de cijfers’ samen met een leeswijzer. Hiermee kun je de cursusdag gericht voorbereiden. Afhankelijk van de voorkennis neemt de voorbereiding 2 tot 4 uur in beslag.

Op de hoogte blijven?
Mocht je op zoek zijn naar basiskennis van het arbeidsrecht, kijk dan naar onze Basisopleiding arbeidsrecht (20 PO-punten en geaccrediteerd door de RvR).
Programma
DatumBegintijdEindtijd
31-12-202110:0016:30
Programma
In deze cursus worden de volgende onderwerpen behandeld:

- Korte inleiding wet- en regelgeving
- Balans en resultatenrekening
- Jaarrekening en prognose
- Onderscheid financiële verslaggeving rechtspersoon en niet-rechtspersoon
- Vrijstellingen financiële verslaggeving
- Consolideren
- Praktische tips en tricks

Bij de behandeling van de onderwerpen maakt Joost van Berk gebruik van casuïstiek en praktijkvoorbeelden.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00