Tweedaagse introductie op schuldenproblematiek en schuldhulpverlening voor medewerkers van uitvoeringsorganisaties.

Introductie op schuldenproblematiek en schuldhulpverlening *

8,8 Cursisten beoordeling

< Terug naar resultaten

Tweedaagse introductie op schuldenproblematiek en schuldhulpverlening voor medewerkers van uitvoeringsorganisaties.

Doelgroepen:
Medewerker schuldhulpverlening, Juridisch secretaresses en ondersteuners
Ook interessant voor:
Juridisch secretaresses en ondersteuners, Klantmanagers, Inkomensconsulent, Uitvoerend medewerker sociale zekerheid, Medewerker uitkeren, Beslisser uitkeren, Medewerker Loonadministratie/P&O
Prijs: € 645,-
(excl. btw)
  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
Wil je deze cursus met een groep volgen? Vraag dan naar onze maatwerk opties
Omschrijving

Omschrijving

Basiscursus schuldenproblematiek en schuldhulpverlening
Je bent medewerker van een uitvoeringsorganisatie of een schuldhulpverlener en je hebt ‘als eerste schakel’ te maken met personen met schulden. Daarom wil je op de hoogte zijn van de belangrijkste kennis en vaardigheden in schuldhulpverlening. Met deze introductiecursus ben je helemaal up-to-date. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling.

UWV stelt in een rapport dat een belangrijk deel van haar klanten (6 tot 15 procent) te maken heeft met een vorm van schulden. Deze groep klanten krijgt meer dan evenredig maatregelen of boetes opgelegd door UWV. De schuldenproblematiek belemmert ook de oriëntatie op werk.

Ook de SVB en het CAK constateren dat hun klanten te maken hebben met schulden en ook bij deze uitvoeringsorganisaties ziet men de plicht de klant op adequate wijze een eerste advies te geven als er sprake is van schulden. In de praktijk blijkt dat mensen pas laat hulp zoeken voor hun financiële problemen. Deels komt dit voort uit schaamte, deels ook doordat men onbekend is met de ondersteuningsmogelijkheden. De hulpverlening bij schulden is een taak van de gemeenten.

Als medewerker van een uitvoeringsorganisatie die contact heeft met klanten, heb je een rol in het informeren, adviseren en doorverwijzen van uitkeringsgerechtigden met schulden. Het is dan ook belangrijk dat je kennis hebt van hoe het proces van schuldhulpverlening werkt, welke mogelijkheden er zijn, maar ook wat de moeilijkheden zijn in het schuldhulpverleningsproces. Na deze tweedaagse introductiecursus kun je deze rol goed vervullen.

Cursusvorm
Deze introductiecursus bestaat uit twee bijeenkomsten van elk een dag.

Docenten
Onze topdocent uit de juridische praktijk, Gert Jan Mulder, weet uitstekend wat er speelt in de schuldhulpverlening. Hij neemt je op aansprekende wijze mee in de wereld van de schuldenproblematiek. Door zijn eigen praktijkervaring als schuldhulpverlener kan hij daarover buitengewoon boeiend over vertellen. Ook heeft hij een achtergrond als jurist en ervaring in gemeentelijke beleidsfuncties, waardoor hij je ook inzicht kan geven in de wet- en regelgeving van schuldhulpverlening in het 'minnelijk traject'. Zijn lesstijl is te omschrijven als boeiend, interactief en uitdagend.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- heb je een beeld van hoe het schuldhulpverleningsproces verloopt, welke mogelijkheden er zijn voor iemand met schulden, welke partijen hierbij een rol spelen.
- kun je klanten met schulden een eerste advies geven over welke weg ze moeten bewandelen om tot een oplossing te komen.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van uitvoeringsorganisaties (UWV, SVB, CAK) die in hun eerstelijns advisering klanten met schulden een eerste stap willen laten zetten in de oplossing hiervan. Deze cursus is ook geschikt voor medewerkers van woningcorporaties, wijkteammedewerkers en anderen die veelvuldig worden geconfronteerd met mensen met schulden.


Na deelname aan deze tweedaagse cursus heeft u een beeld van hoe het schuldhulpverleningsproces verloopt, welke mogelijkheden er zijn voor iemand met schulden, welke partijen hierbij een rol spelen en kunt u klanten met schulden een eerste advies geven over welke weg ze moeten bewandelen om tot een oplossing te komen.

De docent, Gert Jan Mulder, neemt u op aansprekende wijze mee in de wereld van de schuldenproblematiek en schuldhulpverlening.
De docent kan, door zijn eigen praktijkervaring als schuldhulpverlener, daarover buitengewoon boeiend over vertellen, maar door zijn achtergrond als jurist en zijn ervaring in gemeentelijke beleidsfuncties u ook inzicht geven in de wet- en regelgeving van schuldhulpverlening in het 'minnelijk traject'. Zijn lesstijl is te omschrijven als boeiend, interactief en uitdagend.

Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van uitvoeringsorganisaties (UWV, SVB, CAK) die in hun eerstelijns advisering klanten met schulden een eerste stap willen laten zetten in de oplossing hiervan. Deze cursus is ook geschikt voor medewerkers van woningcorporaties, wijkteammedewerkers e.a. die veelvuldig worden geconfronteerd met mensen met schulden.

Programma

Programma

Inhoud
De volgende onderwerpen komen onder andere aan de orde:

- Juridisch kader (Wmo, Wajong, Participatiewet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, gemeentelijke voorzieningen)
- Schuldhulpverlening in drie stappen
- Oorzaken problematische schulden
- Minnelijke regeling
- Wsnp
- De aanmelding voor schuldhulpverlening

Werkwijze
Deze introductiecursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen, kennis en vaardigheden en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocent.

Materiaal
Je ontvangt van te voren een compacte syllabus.

Contact

Contact

Voor meer informatie kun je contact opnemen met één van onze medewerkers van de klantenservice.