Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Introductiecursus Wsnp, bewind en schuldhulpverlening *
-

Introductiecursus Wsnp, bewind en schuldhulpverlening *

Niveau

Basisniveau

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
Informatie Introductiecursus Wsnp, bewind en schuldhulpverlening Basiscursus schuldenproblematiek en schuldhulpverlening
Je bent medewerker van een uitvoeringsorganisatie of een schuldhulpverlener en je hebt ‘als eerste schakel’ te maken met personen met schulden. Daarom wil je op de hoogte zijn van de belangrijkste kennis en vaardigheden in schuldhulpverlening. Met deze introductiecursus ben je helemaal up-to-date. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling.

UWV stelt in een rapport dat een belangrijk deel van haar klanten (6 tot 15 procent) te maken heeft met een vorm van schulden. Deze groep klanten krijgt meer dan evenredig maatregelen of boetes opgelegd door UWV. De schuldenproblematiek belemmert ook de oriëntatie op werk.

Ook de SVB en het CAK constateren dat hun klanten te maken hebben met schulden en ook bij deze uitvoeringsorganisaties ziet men de plicht de klant op adequate wijze een eerste advies te geven als er sprake is van schulden. In de praktijk blijkt dat mensen pas laat hulp zoeken voor hun financiële problemen. Deels komt dit voort uit schaamte, deels ook doordat men onbekend is met de ondersteuningsmogelijkheden. De hulpverlening bij schulden is een taak van de gemeenten.

Als medewerker van een uitvoeringsorganisatie die contact heeft met klanten, heb je een rol in het informeren, adviseren en doorverwijzen van uitkeringsgerechtigden met schulden. Het is dan ook belangrijk dat je kennis hebt van hoe het proces van schuldhulpverlening werkt, welke mogelijkheden er zijn, maar ook wat de moeilijkheden zijn in het schuldhulpverleningsproces. Na deze tweedaagse introductiecursus kun je deze rol goed vervullen.

Cursusvorm
Deze introductiecursus bestaat uit twee bijeenkomsten van elk een dag.

Docenten
Deze cursus wordt verzorgd door mr. Gert-Jan Mulder. Gert-Jan Mulder is directeur van inversis. Na 7 jaren als trainer/coach, adviseur en interim manager gewerkt te hebben bij diverse schuldhulpverlenende instellingen en bewindvoerderskantoren, heeft hij de stap gezet om vanuit inversis financieel zorgverleners te adviseren over en te trainen in de uitoefening van hun vak. Opgeleid als jurist, kwam hij in 2006 voor het eerst beroepsmatig in contact met de schuldhulpverlening. Vanaf dat moment heeft dit vakgebied, waar gedrag, geld en recht bij elkaar komen, hem niet meer losgelaten. Gert-Jan wil zijn kennis, ervaring en enthousiasme voor het vak graag delen en geeft daarom veelvuldig opleidingen en trainingen voor OSR, zowel voor startende als ervaren schuldhulpverleners, beschermingsberwindvoerders en Wsnp-bewindvoerders.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- heb je een beeld van hoe het schuldhulpverleningsproces verloopt, welke mogelijkheden er zijn voor iemand met schulden, welke partijen hierbij een rol spelen.
- kun je klanten met schulden een eerste advies geven over welke weg ze moeten bewandelen om tot een oplossing te komen.

Voor wie?
Deze cursus is bedoeld voor medewerkers van uitvoeringsorganisaties (UWV, SVB, CAK) die in hun eerstelijns advisering klanten met schulden een eerste stap willen laten zetten in de oplossing hiervan. Deze cursus is ook geschikt voor medewerkers van woningcorporaties, wijkteammedewerkers en anderen die veelvuldig worden geconfronteerd met mensen met schulden.

Na afronding ontvang je:
- een bewijs van deelname

De cursusprijs is inclusief:
- lunches, koffie, thee en water
- cursusmateriaal (beschikbaar gesteld via onze digitale leeromgeving Canvas)
- bewijs van deelname
Programma Introductiecursus Wsnp, bewind en schuldhulpverlening Inhoud
De volgende onderwerpen komen onder andere aan de orde:

- Juridisch kader (Wmo, Wajong, Participatiewet, Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, gemeentelijke voorzieningen)
- Schuldhulpverlening in drie stappen
- Oorzaken problematische schulden
- Minnelijke regeling
- Wsnp
- De aanmelding voor schuldhulpverlening

Werkwijze
Deze introductiecursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen, kennis en vaardigheden en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocent. Deze introductiecursus is tevens module 1 van de Basisopleiding schuldhulpverlening.

Materiaal
Je ontvangt van te voren een compacte syllabus via onze digitale leeromgeving Canvas.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00