Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Masterclass legal design **
-

Masterclass legal design **

Niveau

Verdiepingsniveau

PO punten

NOvA 5 NJ (PO)

informeer mij
  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
5
Informatie Masterclass legal design Visueel communiceren voor juristen

Als praktijkjurist sta je voor de dagelijkse uitdaging om juridische informatie gelijktijdig zorgvuldig en toegankelijk te presenteren. Naast jouw inhoudelijke deskundigheid vraagt dit om een breed scala aan professionele communicatie vaardigheden. Je moet verschillende doelgroepen, schriftelijk en mondeling, in diverse omgevingen bereiken en overtuigen. In onze sterk groeiende beeldcultuur hebben gebruikers behoefte aan informatie in een gebruiksvriendelijke vorm. Zij verwachten dat juristen op deze behoefte inspelen door hen zo snel mogelijk te laten zien waar het nu precies over gaat. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen informatie beter onthouden in combinatie met visuele ondersteuning.
Iedereen weet dat de werking van een auto-motor of de anatomie van een paddenstoel lastig is uit te leggen zonder een passende afbeelding of diagram. Hoe zit dat dan met een voorlopige voorziening of de directe werking van Europees recht? Visuele ondersteuning is een belangrijk hulpmiddel, maar hoe maak je de vertaalslag van complexe inhoudelijke informatie naar een inzichtelijke infografiek of beeldschema? Hoe bewaak je de balans tussen tekst en beeld, tussen detail en overzicht?

Goed gebruik maken van visuele middelen zorgt ervoor dat een juridische boodschap veel beter en sneller begrepen wordt en daarnaast veel langer beklijft.Het maken van een effectieve juridische visualisatie doet een appèl op analytische, creatieve en communicatieve kwaliteiten. De meeste juristen hebben hun analytisch denken sterker ontwikkeld, maar ook de creatieve competentie kun je verder ontwikkelen. Visueel denken is hiervan een essentieel onderdeel en een absolute verrijking van je bestaande repertoire.In deze unieke Masterclass leer je het basisproces om de analyse van een juridisch vraagstuk, een juridisch advies, een pleidooi, of een contract visueel te ondersteunen (zelf of met een legal designer).

Inhoud
- Introductie visueel denken
- Spelregels voor de vertaalslag van juridische tekst naar beeld
- Voorbeelden van infographics uit de juridische praktijk
- Mind mapping
- Adviseren, schrijven, pleiten en presenteren met visuele tools
- Ontwerp oefeningen om beeldschema’s te maken over juridische informatie uit je eigen praktijk.
- Plenaire bespreking van ontwerpen met andere deelnemers
- Demonstratie van de uitwerking van een eenvoudig beeldschema in Powerpoint.
- Leren herkennen van mogelijkheden en toepassingen in je eigen beroepspraktijk


Bedrijfsjuristen, advocaten, juridisch adviseurs, rechtsbijstandsjuristen, overheidsjuristen, docenten juridisch onderwijs, notarissen en fiscalisten
Programma Masterclass legal design Werkwijze
Deze training staat dicht bij de praktijk. Na een korte theoretische inleiding, oefen je met visueel denken, mind mapping en verschillende grafische modellen. Je ziet voorbeelden die aansluiten bij een breed aantal juridische onderwerpen en toepassingen. Je leert stapsgewijs om de basis ontwerp methode “Beeldtaal voor juristen” toe te passen. Een groot deel van de dag werk je met juridische informatie uit je eigen praktijk, zodat je je ontwerpen na afloop van de training direct kunt gebruiken. Ideeën, vragen en feedback van andere deelnemers zijn een belangrijk onderdeel van het leerproces. Je wordt daarbij ondersteund door de pioniers op het gebied van juridische visualisatie in Nederland. Je ontvangt een reader met een huiswerkopdracht, praktische checklists, achtergrond artikelen en informatie ter verdieping.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00