Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Online cursus Rechtspositie ambtenaren vanaf 2020 (Wnra) *
-

Online cursus Rechtspositie ambtenaren vanaf 2020 (Wnra) *

Tijden

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 5 J (PO)

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
5
Informatie Online cursus Rechtspositie ambtenaren vanaf 2020 (Wnra) Tijdens deze online cursus leer je hoe je de overstap maakt van het ‘oude’ ambtenarenrecht naar het civiele arbeidsrecht. Alle relevante onderwerpen uit het civiele arbeidsrecht komen aan bod, aangevuld met de van toepassing blijvende onderdelen uit de Ambtenarenwet 2017.

Op 1 januari 2020 is de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra) in werking getreden. De Wnra harmoniseert de arbeidsverhoudingen van publieke werknemers (ambtenaren) en private werknemers. Het civiele arbeidsrecht wordt van toepassing, maar de bijzondere regels uit de Ambtenarenwet 2017 blijven bestaan.

Het belangrijkste gevolg van deze nieuwe wetgeving is dat de (bestuursrechtelijke) aanstelling van ambtenaren aangepast is naar een civielrechtelijke arbeidsovereenkomst. Dat heeft de nodige gevolgen en complicaties voor zowel overheidswerkgevers als hun werknemers. De rechtspositie van ambtenaren wijzigt aanzienlijk en daarmee ook het personeelsbeleid.

Ten behoeve van de interactiviteit is het aantal deelnemers aan deze cursus beperkt. De beide sessies van deze cursus zijn na afloop ook terug te kijken.

Doelgroep
De cursus is ontwikkeld voor advocaten en rechtshulpverleners die overheidswerkgevers of ambtenaren bijstaan of adviseren. Daarnaast is deze cursus ook interessant voor HR-professionals met enige juridische voorkennis van het ambtenarenrecht en/of arbeidsrecht.

Cursusvorm
Online cursus van vier uur, verdeeld over twee sessies van elk twee uur. De docenten wisselen kennisdeling af met de behandeling van casuïstiek. Via Canvas, ons digitale leermanagementsysteem, is er de mogelijkheid om vragen te stellen en kwesties voor te leggen. Na afloop van de cursus bieden we je de mogelijkheid om een afsluitende casus te maken die je aan de hand van een modelantwoord zelf nakijkt.

Het volgen van de cursus inclusief het maken van de afsluitende casus geeft recht op 5 J (PO)-punten. Maak je de casus niet, dan heb je recht op 4 J (PO)-punten. In beide gevallen moet je de afsluitende toets bestaande uit 5 multiple choicevragen met goed gevolg afleggen.

Docenten
Marije Schneider is gespecialiseerd in arbeids- en ambtenrecht. Marije is universitair docent aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is zij rechter bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Lees hier meer over Marije.
Saar van Waegeningh is advocaat/partner bij BINGH Advocaten en gespecialiseerd in het ambtenaren- en arbeidsrecht. Lees hier meer over Saar.

Wat leer je
Na afloop van deze cursus kun je de relevante gevolgen en implicaties van de Wnra voor de rechtspositie van werknemers bij overheidswerkgevers uitleggen. Met de opgedane kennis en inzichten kun je overheidswerkgevers en ambtenaren bijstaan adviseren over hun rechten, plichten en mogelijkheden als gevolg van de invoering van de Wnra.

Afronding
Na afronding van deze cursus en het met goed gevolg beantwoorden van een toets met vijf meerkeuzevragen per sessie, ontvang je een certificaat. Advocaten ontvangen 5 J (PO) punten als zij tevens de afsluitende casus maken of 4 J (PO) punten als ze de afsluitende casus niet maken.

Overige informatie
Om deel te nemen aan deze online cursus heb je een tablet, laptop of desktop nodig. Het is mogelijk om beeld en geluid met elkaar te delen; daarvoor moet je beschikken over een microfoon en webcam. Beschik je daar niet over, dan kun je meekijken en luisteren en via de chatfunctionaliteit vragen stellen om zo toch actief te kunnen deelnemen. Wij werken met Canvas. Dit is een online leermanagement systeem dat voor OSR al enkele jaren wordt toegepast als online leerplatform.

Na inschrijving ontvang je van ons een uitnodiging met daarin een link naar het online evenement. Ook krijg je van ons instructies voor het inloggen en testen van de verbinding voorafgaand aan de bijeenkomst.

Cursisten over de klassikale cursus:
“Interessante en inspirerende bijeenkomst. Duidelijk is wel dat het arbeidsrecht voor ambtenaren er na 1 januari 2020 niet eenvoudiger op is geworden. Uitstekende docente. Wist waar zij over sprak, behandelde het onderwerp op een boeiende wijze.”
“Ik vond het een geweldige cursus die met veel humor en enthousiasme werd gegeven.”
“Uitstekende cursus, sluit aan op de dagelijkse praktijk.”
Reacties van deelnemers op de vraag wat OSR moet doen om een hogere score te realiseren:
“Niets, maar een 10 geef ik nooit.”
“Niets. De cursus was perfect.”
Programma Online cursus Rechtspositie ambtenaren vanaf 2020 (Wnra)
DatumBegintijdEindtijd
09-06-202010:0012:15
10-06-202010:0012:15
Programma
Het programma van deze cursus is verdeeld over twee sessies:

Sessie 1: 9 juni 10.00 u - 12.15 u incl. korte pauze (Marije Schneider)
Aan bod komen:
- Soorten arbeidsovereenkomsten
- Bijzondere bedingen: proeftijd, boetebeding en concurrentiebeding
- Eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden
- Flexibele arbeidsverhoudingen

Sessie 2: 10 juni 10.00 u - 12.15 u incl. korte pauze (Saar van Waegeningh)
Aan bod komen:
- Ziekte en re-integratie
- Ketenregeling
- Beëindiging dienstverband (ontslagrecht)
- Capita selecta Ambtenarenwet 2017

De docenten illustereren de onderwerpen zoveel mogelijk aan de hand van een korte casuïstiek en praktijkvoorbeelden.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00