Terug
-
Opleidingen en cursussen Schuldhulpverlening

Schuldhulpverlening

Resultaten filteren
Jouw zoekfilter:
Training Vtlb (verdiept)**
wo 6 oktober
14,8 Cursisten beoordeling
€ 500,- (excl. btw)
Nog 14 plaatsen beschikbaar!
eendaags
meer informatie

Top 5 meest bekeken

Training Mediation en herstelrecht in Strafzaken
NOvA 4 J PO
€ 300,-
13-09-2021
Online patroonscursus voor ervaren patroons
7,5
NOvA 3 NJ (PO)
€ 350,-
29-09-2021
Verdiepingscursus onderwijsrecht: onderwijs en ondernemen **
NOvA 5J (PO)
€ 625,-
14-10-2021
Cursus Handhaving en toezicht in het Sociaal Domein**
NOvA 3 J PO
€ 375,-
25-10-2021
Patroonscursus voor beginnende patroons
6,8
NOvA 6 NJ (PO)
€ 650,-
17-11-2021

Schuldhulpverlening

Een op de vijf huishoudens kampt met problematische schulden. Hierbij staan niet alleen de belangen van de schuldenaar, maar ook die van de schuldeisers op het spel. Dat vraagt om een zeer deskundige en professionele aanpak door beschermingsbewindvoerders, schuldhulpverleners en Wsnp-bewindvoerders. Allen hebben zij belang bij een zo efficiënt mogelijk proces dat leidt tot een oplossing van deze problematische schuldensituaties. Hoe breder hun kennis, des te beter de onderlinge samenwerking.

Een casus

De heer en mevrouw Jansen zijn in de financiële problemen terecht gekomen. De heer Jansen is deels arbeidsongeschikt geraakt en voor mevrouw Jansen liggen de banen helaas niet voor het oprapen. Op advies van een goede vriend melden ze zich met hun financiële problemen bij een beschermingsbewindvoerder. Even levert dat enige rust op, maar na verloop van tijd willen de heer en mevrouw Jansen wel een oplossing voor hun schulden. De beschermingsbewindvoerder vraagt zich echter af of die oplossing nu wel aan de orde is: er is bij het UWV recent een terugvordering ontstaan vanwege te veel ontvangen uitkering en er zijn CJIB-boetes bijgekomen. De heer Jansen is echter overtuigd dat de boetes en vorderingen vooral door toedoen van de beschermingsbewindvoerder zijn ontstaan. Een schuldregeling is wat hem betreft geen enkel probleem.
 
De beschermingsbewindvoerder besluit de familie naar de gemeentelijke schuldhulpverlening te begeleiden. Na het nodige dossieronderzoek en het doen van een minnelijk voorstel, loopt het voorstel stuk omdat enkele schuldeisers niet willen meewerken. Daarom wordt een verzoek tot toelating van de Wsnp gedaan. Doordat de beschermingsbewindvoerder en de schuldhulpverlener met een goed onderbouwde toelichting bij het Wsnp-verzoek komen, wordt de familie Jansen toegelaten tot de Wsnp.
 
De heer en mevrouw Jansen zijn opgelucht dat er een oplossing is, maar het is wel verwarrend dat er nu opeens twee bewindvoerders zijn met elk zo hun eigen regels en voorwaarden. Komt dat wel goed?

Verschillende partijen, verschillende perspectieven: één gezamenlijk belang

Zoals in het voorbeeld van de familie Jansen zijn in dit soort situaties vaak meerdere professionals betrokken. Iedere professional benadert het probleem vanuit zijn eigen perspectief maar wel met een gezamenlijk belang, namelijk: de situatie proberen op te lossen.
 
Naast deze professionals zijn ook nog andere partijen betrokken. Denk aan: deurwaarders, de Belastingdienst, financiële instellingen en UWV. Om dan echt tot een duurzame oplossing te geraken zullen al deze partijen tot op zekere hoogte met elkaar moeten samenwerken. Zij zijn dus afhankelijk van elkaar. Ook als hun belangen niet met elkaar op één lijn zitten.
 
Een effectieve aanpak vereist daarom meer inzicht in elkaars perspectieven.

OSR: alle nodige kennis over het oplossen van problematische schulden

Of je nu schuldhulpverlener, beschermingsbewindvoerder of bewindvoerder Wsnp bent: om mensen naar een schuldenvrije toekomst te begeleiden heb je gedegen kennis van jouw eigen discipline nodig. Maar daarbij houdt het volgens OSR niet op.
 
OSR is namelijk van mening dat meer kennis en inzicht van elkaars disciplines zal leiden tot de meest effectieve en efficiënte aanpak van schuldentrajecten. Daarom hebben wij een compleet aanbod aan opleidingen op het gebied van het volledige schuldentraject. Voor alle professionals. Zowel voor beginners, gevorderden als specialisten. Opleidingen om je kennis op niveau te houden en om te verdiepen én zeker ook om je kennis te verbreden. Met onze cursussen ben je niet alleen op de hoogte van de actuele wet- en regelgeving. Ook leer je samen met andere professionals in schuldentrajecten. Zo leer je ook van elkaar en krijgt je inzicht in het werk en perspectieven van de andere professionals.

Ons cursusaanbod

OSR is al ruim 37 jaar opleider voor juridisch professionals. Onze cursussen op het gebied van schuldhulpverlening staan hierboven.
Cursussen en opleidingen op het gebied van WSNP en beschremingsbewind vind je hier