Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Training Effectief optreden ter zitting bij de kantonrechter *
-

Training Effectief optreden ter zitting bij de kantonrechter *

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 6 NJ + 4 J (PO)

informeer mij

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk.
10
10
10
Informatie Werk aan een goede presentatie in de rechtszaal, in jouw persoonlijke stijl
Je bent praktijkjurist en vertegenwoordigt je cliënt of je organisatie voor de kantonrechter. Je hebt daarin nog niet veel ervaring, maar je bent ambitieus. Om het beste uit jezelf te halen in de rechtszaal, zoek je de juiste begeleiding. Met deze training leer je effectief op te treden voor de kantonrechter. Zo werk je optimaal aan je ontwikkeling als jurist.

In deze tweedaagse training krijg je de coaching en begeleiding die je nodig hebt. Je gaat aan de slag met vragen uit je eigen praktijk. En je oefent in het houden van een betoog, samen met vakgenoten. Met deze opleiding weet je wat je in de rechtszaal kunt verwachten en leer je omgaan met een lastige rechter of tegenpartij. Ook leer je hoe je een goed betoog opbouwt en hoe je dit overtuigend brengt, in je eigen stijl.

Cursusvorm
Deze training bestaat uit twee bijeenkomsten van elk een dag. De groep bestaat uit maximaal twaalf deelnemers en staat onder leiding van twee ervaren trainers. We vragen je om een voorbeeldzaak uit je eigen praktijk in te brengen, bij voorkeur een zaak die nog bepleit gaat worden.

Docenten
Twee ervaren trainers begeleiden de groep gedurende de gehele training. De trainers op dag 1 zijn beiden praktiserend advocaat/ mediator, op dag 2 wordt één van hen vervangen door een trainer-rechter die de rol zal vervullen van inhoudelijk deskundige en ‘lastige rechter’. Onze topdocenten uit de juridische praktijk weten uitstekend wat er speelt in zaken voor de kantonrechter. Ze hanteren actuele casus en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze alle ruimte voor interactie. Zo leer je optimaal tijdens onze cursussen.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- ken je de procedures en omgangsvormen in de rechtszaal;
- ken je jouw persoonlijke stijl en weet je hoe je jouw verhaal duidelijk en overtuigend kunt brengen;
- weet je waaraan een goede presentatie in de rechtszaal moet voldoen: het professioneel innemen en overdragen van standpunten, het helder opbouwen en presenteren van een pleidooi, het ingaan op mogelijke incidenten en onverwachte situaties ter zitting.

Na afronding ontvang je:
- 10 PO-punten: 6 NJ + 4 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.Programma Inhoud
De training is, omwille van het leerrendement, intensief opgezet en bestaat uit vier dagdelen (twee dagen van elk twee dagdelen). In deze training behandelen we:

- Communicatie met de rechter of het rechterlijk college: ingaan op incidenten, omgaan met tendentieuze of moeilijke vragen, bereiken van een onwillig gehoor.
- Communicatie met andere op de zitting aanwezige partijen: cliënt, tegenpartij, e.d.
- Presentatieaspecten zoals houding, stemgebruik, ademhaling, oogcontact, gebarentaal.
- Praten los van het papier, improviseren.
- Verkrijgen van inzicht in een goede opbouw van het 'verhaal'.
- Hanteren van plankenkoorts.
- Aangrijpen van momenten om geschillen op te lossen.
- Bewust worden en ontwikkelen van eigen stijl en mogelijkheden.
- Omgaan met procesproblemen, bijvoorbeeld het op het laatste moment inbrengen van stukken door een procespartij of het reageren op het niet verschijnen van de tegenpartij.

Wij vragen de deelnemers om een voorbeeldzaak uit de eigen praktijk in te brengen, waarbij onze voorkeur uitgaat naar zaken die nog bepleit c.q. gepresenteerd gaan worden.

Werkwijze
Deze training sluit volledig aan bij de praktijk en heeft een hoog realiteitsgehalte. Twee ervaren trainers begeleiden de groep gedurende de gehele training. In hun methodiek gaan de trainers uit van het simuleren van allround zittingssituaties, waarbij de deelnemers in pleitopdrachten de gelegenheid krijgen om in verschillende rollen ervaring op te doen. Van de oefeningen maken zij eventueel video-opnamen ter ondersteuning van de nabesprekingen.

In een groep met maximaal twaalf deelnemers ga je samen met vakgenoten concreet aan de slag. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal
Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het studiemateriaal.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00