Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Training Helder schrijven voor juristen
-

Training Helder schrijven voor juristen

PO punten

NOvA 12 NJ (PO)

v.a. € 1.500,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Toegesneden op de juridische praktijk
  • Oefenen met teksten uit eigen praktijk
  • Analyse en feedback op eigen teksten
12
12
Informatie John Wiering over helder schrijven
Is er in jouw juridische praktijk veel tijd gemoeid met schrijven? In onderstaande video benoemt John Wiering, docent van deze training, een aantal voorbeelden waar je in jouw praktijk tegenaan kunt lopen.Leer helder en efficiënt schrijven
Een van jouw belangrijkste beroepsvaardigheden als jurist is ongetwijfeld schriftelijk communiceren. Met deze tweedaagse schrijftraining voor juristen leer je efficiënt en helder te schrijven, zonder de juridische inhoud uit het oog te verliezen. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling.

Als jurist wil je jouw boodschap of advies duidelijk en snel op papier zetten. In de dagelijkse drukte van juristen raakt het doel van een tekst wel eens verloren. Of begrijpen cliënten niet goed wat er staat, omdat er te veel ingewikkelde bijzinnen in een tekst zijn geslopen. Voor cliënten zijn juridische adviezen regelmatig te lang of lastig te begrijpen.

In onze unieke tweedaagse training leer je op efficiënte wijze helder te schrijven zonder de juridische inhoud uit het oog te verliezen. Na de training weet je precies waar je op moet letten als je een tekst opstelt en waar jouw knelpunten zitten. Je verbetert zo je schriftelijke communicatie. Bovendien merk je dat schrijven ook veel efficiënter en plezieriger kan.
Tijdens de training ontvang je een analyserapport met jouw zwakke en sterke kanten in schriftelijke communicatie. In dit persoonlijke rapport zie je ook hoe je diverse bestaande passages kunt herschrijven. Ook ontvang je verschillende bruikbare tips en handvatten. Hierdoor krijg je een directe en concrete stimulans om jouw eigen schrijftalent verder te ontwikkelen.

De cursus wordt, conform de eisen van de NOvA, afgerond door middel van een reflectie. Het inleveren van de reflectie is een voorwaarde voor het verkrijgen van het certificaat.

Cursist over deze training:
"Hele prettige cursusdag, vol met praktische tips en handige opmerkingen. Ook de bijzonder uitgebreide evaluatie van de ingezonden brief is een erg goede aanvulling op het geheel."

Cursusvorm
De training bestaat uit twee bijeenkomsten van elk een dag. Ook doe je een opdracht waarop je persoonlijk feedback ontvangt. Goed om te weten: deze training kan altijd doorgaan ongeacht de omstandigheden. Mochten we namelijk te weinig aanmeldingen hebben om door te kunnen gaan in groepsverband, dan mag je als deelnemer voor dezelfde prijs de training 1-op-1op afstand volgen. Dat wil zeggen dat je online 1 op 1 contact hebt met de docent (dus niet een vantevoren opgenomen webinar) waarmee je dus je leerdoelen dubbel en dwars kunt halen. We hebben hier in 2020 zeer goede resultaten mee behaald.

Alle opleidingen, cursussen en trainingen die voor 1 juli plaatsvinden, worden omgezet naar online lesdagen. Bekijk hier wat deelnemers van onze online lesdagen vinden!

Docenten
Onze topdocent kent de juridische praktijk uitstekend en biedt je alle handvatten en vaardigheden om helder te schrijven. Hij doceert met aanstekelijk enthousiasme. Ook biedt hij voldoende ruimte voor interactie. Zo leer je optimaal tijdens deze cursus.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:

- heb je een duidelijk doel voor iedere tekst: helderheid en juridische validiteit;
- kun je op efficiënte wijze helder schrijven;
- kun je direct duidelijkheid geven over het doel en de boodschap;
- is je schriftelijke communicatie logisch opgebouwd en inzichtelijk geordend, zonder overbodige informatie;
- kun je de lezer helder inzicht geven in jouw redeneerlijnen, in een duidelijk en aantrekkelijk geformuleerd stuk;
- pas je jouw boodschap moeiteloos aan aan de doelgroep, zowel qua stijl als qua taalgebruik.

Na afronding ontvang je:
- 12 NJ PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.
Programma Inhoud
Naast de algemene theorie, besteden we veel aandacht aan je eigen praktijksituatie en leerwensen. Voorafgaand aan de training ontvang je van ons een vragenlijst om inzicht te krijgen in jouw leerwensen. Daarnaast stuur je een eigen tekst in, die je meeneemt naar de eerste bijeenkomst. Op grond van deze informatie stelt de trainer het definitieve trainingsprogramma samen.

Dag 1
- Wat is een goede juridische tekst (brieven aan cliënten en burgers, wederpartij, processtukken)?
- Hoe pak je het schrijven handig aan?
- Structuur: hoe bouw je een juridische tekst logisch op? Je leert functioneel te werken met logische structuren voor verschillende juridische teksten. Je krijgt enkele oefeningen in het structureren voor verschillende soorten documenten.
- Hoe schrijf je bondig en helder?
- Overige thema’s: toon, stijl, grammatica en argumentatie.
- Oefenen met eigen teksten.
- Evaluatie en vaststelling van het programma voor dag 2.

Oefenen in de praktijk
Je krijgt enkele weken de tijd om het geleerde in de praktijk te brengen. Jouw zelfgeschreven tekst wordt door trainer geanalyseerd en hier wordt een individueel feedbackrapport van gemaakt. Tijdens dag 2 wordt dit rapport aan je uitgereikt.

Dag 2
Het programma voor dag 2 wordt eventueel aangepast naar aanleiding van de wensen vanuit alle deelnemers.

- Inventariseren en bespreken van knelpunten die de cursisten bij het toepassen van het geleerde in hun praktijk zijn tegengekomen.
- Feedback op eigen teksten waarbij de feedback niet in de eerste plaats is gericht op de juridische inhoud van de teksten, maar op de wijze waarop de schrijver zijn (juridische) boodschap heeft vormgegeven.
- Argumentatie: het doel van dit onderdeel is dat je leert de kracht en zwakte van argumentatie te herkennen in (je eigen) juridische teksten.
Daarnaast leer je hoe je jouw argumenten overtuigend kunt presenteren.Aan de orde komen: argumentatieschema’s, drogredeneringen, argumentatiestructuren en ook het beoordelen van de argumentatie in eigen teksten.

Werkwijze
Deze training sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat concreet aan de slag, samen met vakgenoten en de trainer. Je werkt aan jouw schrijfvaardigheid aan de hand van een analyse van je eigen juridische teksten, interactieve oefeningen en een opdracht.

Materiaal
Op dag 1 wordt een boek over schrijfvaardigheid aan je uitgereikt. Op dag 2 ontvang je je individuele feedbackrapport. Zo kun je ook na de training makkelijker een en ander terug zoeken.

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00

Gerelateerde cursussen

Training Omgaan met weerstand in de juridische praktijk*
8,0
NOvA 6 NJ (PO)
€ 750,-
06-10-2021