Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Volksverzekeringen *
-

Volksverzekeringen *

Niveau

Basisniveau

informeer mij
  • Deze cursus is op MBO+/HBO niveau
Informatie Volksverzekeringen Lange tijd leek de dynamiek die de sociale zekerheid de laatste decennia kent, voorbij te gaan aan het stelsel van de Volksverzekeringen. De laatste jaren zijn echter ook de Volksverzekeringen onderhevig aan ingrijpende veranderingen. Het stelsel van uitkeringen aan nabestaanden is jaren geleden al ingeperkt, de aow-gerechtigde leeftijd die jarenlang synoniem was aan 65 jaar verandert nu per jaar en zelfs de kinderbijslag heeft met alle kindgebonden regelingen en aftrekposten een andere status gekregen. Tellen we daarbij de invoering van de Zorgverzekeringswet, de afschaffing van AWBZ en de invoering van de WLZ, en de invloed van de Europese regelgeving dan komen we tot een stelsel dat mede door bijzondere situaties als vrijwillige verzekering en export van uitkeringen genoeg stof biedt om een dag lang mee bezig te zijn. Het onderwerp Volksverzekeringen is meestal een ondergeschoven kindje bij een cursus over sociale zekerheid. Bij OSR echter krijgt dit onderwerp de aandacht die het verdiend.
Na afloop van deze cursus:
* bent u bekend met de belangrijkste begrippen binnen de Volksverzekeringen,
* kent u de uitgangspunten die ten grondslag liggen aan de bepalingen over de kring van verzekerden voor de volksverzekeringen,
* weet u wanneer vrijwillige verzekering mogelijk is,
* kunt u omschrijven welk risico door de AOW, de AKW en Anw wordt gedekt,
* kunt u in algemeen voorkomende gevallen beoordelen of er recht bestaat op een uitkering en wat de hoogte hiervan is,
* kunt u een casus oplossen en deze vanuit de wet te motiveren.

Medewerkers van uitvoeringsorganisaties als UWV, SVB, Cak, medewerkers werk en inkomen van gemeenten, medewerkers van reïntegratiebedrijven,
Salarisadministrateurs, adviseurs van vakorganisaties, personeelsfunctionarissen, medewerkers zorgverzekeraars en pensioenfondsen.
In de praktijk blijkt dat de opleiding verder waardevol is voor iedereen die direct of indirecht betrokken is bij de uitvoering van de sociale verzekeringen.
Programma Volksverzekeringen De volgende onderwerpen worden, onder andere, behandeld:
* Kring van verzekerden voor de volksverzekeringen
* Export van uitkeringen
* Woonlandbeginsel
* Anw (Algemene Nabestaandenwet)
* AOW (Algemene Ouderdomswet)
* Kinderbijslag en kindgebonden budget
* WLZ en Zorgverzekeringswet

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00