Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Vreemdelingenrecht I Regulier Module A *
-

Vreemdelingenrecht I Regulier Module A *

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 15 J (PO)

Prijs: v.a. € 1.155,- (excl. btw)

  • Module A maakt deel uit van de leergang voor de Vreemdelingenpraktijk
15
Informatie Vreemdelingenrecht I Regulier Module A De nodige basiskennis voor juristen vreemdelingenrecht
Als jurist in het vreemdelingenrecht wil je op de hoogte zijn van de regelgeving en actuele thema’s in het vreemdelingenrecht. Met deze cursusmodule A beschik je over de nodige basiskennis van het materiële en formele vreemdelingenrecht. Zo werk je optimaal aan je eigen ontwikkeling.

Deze module A maakt deel uit van de Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk die speciaal voor de advocatuur is ontwikkeld. Daarnaast nemen ook andere juristen (bv. afkomstig van COA, gemeenten, IND en Ombudsman) ook regelmatig deel.
De Basisopleiding bestaat uit de Modules A, B en C. De eerste twee modules, A en B, geven je de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module C bouwt daarop voort met een verdieping op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht).
Door cursusmodule A te volgen leer je hoe je in veel voorkomende reguliere vreemdelingenzaken tot een oplossing kunt komen.

Cursusvorm
Deze opleiding (module A) bestaat uit drie bijeenkomsten van elk een dag. De tijdsinvestering is 15 uur.

Docenten
Onze topdocenten uit de juridische praktijk weten uitstekend wat er speelt in het vreemdelingenrecht. Ze hanteren actuele casus en doceren met aanstekelijk enthousiasme. Ook bieden ze voldoende ruimte voor interactie. Zo leer je optimaal tijdens onze cursussen.

Florimond Wassenaar (1970), advocaat bij Inigo Advocaten (voorheen Luscuere, De Jong, Wassenaar, Dingenouts Advocaten) te Rotterdam, werd op 13 oktober 2000 beëdigd als advocaat te Rotterdam. Hij werkte tot maart 2006 bij het toenmalige Buro voor Rechtshulp in Rotterdam. Naast het verzorgen van het gedetineerdenspreekuur in de gevangenissen van Rotterdam is hij al snel begonnen met het ontwikkelen van een vreemdelingenpraktijk. In 2006 is hij overgestapt naar het kantoor Böhler advocaten te Amsterdam (thans Prakken D’Oliveira, human rights lawyers), alwaar hij zich alleen nog maar bezig hield met het vreemdelingenrecht en het nationaliteitsrecht. Hij werkte onder andere mee aan spraakmakende zaken die behalve op het terrein van staatsveiligheid (ongewenstverklaringen) ook vanwege het nationaliteitsrecht de nodige politieke opschudding veroorzaakten.

Annelien Berends studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen met als specialisatie staats- en bestuursrecht. Na haar studie is zij 8 jaar als advocaat werkzaam geweest bij Van Appia & Van der Lee advocaten. Zij is een van de oprichters van BdSP advocaten en houdt zich bezig met het reguliere vreemdelingenrecht, asielrecht, strafrecht en sociale bijstandsrecht. Zij is bij uitstek gespecialiseerd in openbare orde-zaken, artikel 8 EVRM-zaken, Unierechtelijke zaken en nareiszaken. Hiernaast is Annelien lid van de Specialistenvereniging Migratierechtadvocaten (SVMA).

Alexandra Nederveen, advocaat en partner bij Hamerslag & Van Haren Advocaten te Amsterdam is in 1992 afgestudeerd aan de UvA. Sinds 1993 is zij advocaat bij Hamerslag en van Haren en sinds 1996 is zij lid van de maatschap aldaar. Alexandra is docent regulier vreemdelingenrecht bij OSR en bij de, Amsterdamse Orde van advocaten. Van 2004-2014 was zij werkzaam voor advocaten zonder grenzen waar zij het Suriname project heeft geleid (kinderen in detentie).

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:
- heb je de benodigde basiskennis van het materiële en formele vreemdelingenrecht;
- weet je hoe je in veel voorkomende reguliere vreemdelingenzaken tot een oplossing kunt komen.

Na afronding ontvang je:
- 15 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.

Verplichting Raad voor rechtsbijstand
De Raad voor Rechtsbijstand stelt module A voor advocaten verplicht. Vrijstelling bij recente ruime praktijkervaring is beperkt mogelijk. Informeer hiervoor tijdig bij de Raad voor Rechtsbijstand. Kijk hier voor meer informatie.

Vereist kennisniveau
Wij gaan ervan uit dat je een universitaire rechtenstudie hebt afgerond en dat je een redelijke basiskennis hebt van de praktische toepassing van de Algemene Wet Bestuursrecht.
Mocht de laatstgenoemde basiskennis ontberen, dan raden wij aan om eerst bij OSR een basiscursus bestuursrecht te volgen.
Programma Vreemdelingenrecht I Regulier Module A Inhoud
Dag 1
- De rechtsbronnen
- De systematiek van de vreemdelingenwet en regelgeving
- Rechtmatig verblijf (visa, machtiging tot voorlopig verblijf, toegang)
- Verblijfsvergunningen, met nadruk op Gezinshereniging en voortgezet verblijf

Dag 2
- Rechtmatig verblijf ( onder andere arbeid en zelfstandigen)
- Verblijfsbeëindiging
- Openbare orde
- Uitzetting en ongewenstverklaring (materieel)

Dag 3
- Hoofdlijnen procesrecht regulier vreemdelingenrecht

Werkwijze
Deze opleiding sluit volledig aan op de praktijk. Je gaat met vakgenoten concreet aan de slag met casus. Want leren doe je het beste met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

Materiaal
Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst wordt jou het cursusmateriaal aangeboden via onze digitale leeromgeving. Daarnaast dien je zelf het volgende boek aan te schaffen, te weten:
Nederlands Migratierecht, Karin Zwaan, Ashley Terlouw, Tineke Strik, Helen Oosterom Staples, Pieter Krop, Tesseltje de Lange, Betty de Hart, Carolus Grütters en Roel Fernhout, Boom juridisch, 2e druk Den Haag 2018, ISBN 978 94 6290 509 2

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00

Gerelateerde cursussen

Vreemdelingenrecht Regulier Module B*
8,1
NOvA 10 J (PO)
€ 865,-
30-10-2019
Vluchtelingenrecht Module C *
8,6
NOvA 30 J (PO)
€ 2400,-
14-11-2019