Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Training Mediation en herstelrecht in Strafzaken
nu inschrijven
-

Training Mediation en herstelrecht in Strafzaken

Locatie

Online

Tijden

PO punten

NOvA 4 J PO

€ 300,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Met veel aandacht voor de actualiteit en toegesneden op de juridische praktijk!
4
Informatie Mediation in Strafzaken en herstelrecht in bredere zin hebben de afgelopen jaren een hoge vlucht genomen. Ook internationaal bezien gaan de ontwikkelingen in hoog tempo.
Naast mediation in strafzaken zijn er de afgelopen jaren binnen de gehele strafrechtsketen vele herstelrechtelijke initiatieven van de grond gekomen, van het werken aan excuses binnen Halt tot herstelgericht werken in detentie. En sinds januari 2020 is er een nieuw Beleidskader Herstelrechtvoorzieningen waaruit blijkt dat de aanpak om mensen na conflict samen te brengen prioriteit verdient en toegankelijk dient te zijn. Mediation in strafzaken heeft voor beide partijen vele voordelen, op juridisch maar vooral ook op emotioneel gebied. Jaarlijks vinden er nu meer dan 1500 mediations in strafzaken plaats, waarvan meer dan 80 % succesvol wordt afgerond.

Deze cursus geeft inzicht in al deze ontwikkelingen en met name in de mogelijkheden die mediation in strafzaken biedt voor zowel strafrechtadvocaten, maar ook voor advocaten die slachtoffers bijstaan. Naast de Nederlandse ontwikkelingen is er aandacht voor internationale ontwikkelingen en achtergronden, mensenrechtenkaders en trends. Er wordt ook uitgebreid ingegaan op de werkwijze in mediationzaken en de aanpak in specifieke zaken zoals huiselijk geweld, jeugd, zaken waarin psychische problematiek speelt, verkeerszaken etc.


Doelgroep
strafrechtadvocaten, advocaten die slachtoffers bijstaan en (aankomend) mediators die uit de advocatuur komen.

Cursusvorm
De cursus bestaat uit een online bijeenkomst van 4 uur die bestaat uit kennisoverdracht en discussie daarover met de deelnemers. Daarvoor wordt actuele casuïstiek gebruikt. Cursisten worden ook uitgenodigd om vooraf of ter plekke eigen zaken in te brengen, waarbij interactief kan worden besproken welke mogelijkheden mediation biedt.

Alle opleidingen, cursussen en trainingen die voor 1 juli plaatsvinden, worden omgezet naar online lesdagen. Bekijk hier wat deelnemers van onze online lesdagen vinden!

Docenten
Mr drs Monique van der Zouw is advocaat en tevens mediator in strafzaken. Daarnaast is zij rechter-plaatsvervanger in Rotterdam in meervoudige strafzaken. Zij geeft daarnaast diverse cursussen op het gebied van jeugdstrafrecht en mediation in strafzaken oa voor de Restorative Justice Academy in Amsterdam.

Mr Dr Annemieke Wolthuis is als onderzoeker en trainer verbonden aan Restorative Justice Nederland en de Restorative Justice Academy in Amsterdam. Zij werkt ook als mediator en is tevens vice-voorzitter van het European Forum for Restorative Justice. Zij is daarnaast eveneens (kinder)rechter-plaatsvervanger in Rotterdam.


Wat leer je?
Na het volgen van deze cursus:
• Weet je hoe je kunt onderzoeken of een zaak geschikt is voor mediation;
• kun je beschrijven hoe je mediation kunt aanmelden;
• Heb je inzicht gekregen in soorten zaken en oplossingen waar partijen zelf mee komen
• kun je uitleggen hoe je jouw cliënt kunt bijstaan in het mediationproces;
• kun je de herstelrechtelijke mogelijkheden in de gehele strafrechtsketen
en de internationale ontwikkelingen op dit gebied toelichten

Afronding
Deze cursus is erkend door de NOvA. Na afloop van deze cursus ontvang je:
- 4 PO-punten;
- een certificaat
mr. drs. Monique van der Zouw
mr. drs. Monique van der Zouw
 Annemieke Wolthuis
Annemieke Wolthuis

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00