Hulp nodig? 030 - 231 53 14
Ons kantoor is op werkdagen geopend van 8:00 tot 17:00.
Terug
Leergang Vreemdelingenrecht Regulier II Module B *
nu inschrijven
-

Leergang Vreemdelingenrecht Regulier II Module B *

Locatie

Postillion Bunnik

Tijden

Niveau

Basisniveau

PO punten

NOvA 10 J (PO)
8,3 Cursisten beoordeling
8,3 Cursisten beoordeling

€ 1.000,- (excl. btw)

Opleidingen incompany?

Al onze cursussen zijn ook incompany beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie. 

  • Deze module maakt deel uit van de Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk die speciaal voor advocaten is ontworpen
10
Informatie Verdiep jouw kennis van het vreemdelingenrecht
Ben je advocaat of jurist in het vreemdelingenrecht? Heb je goede basiskennis, redelijke praktijkervaring en ervaring in het vreemdelingenrecht? Dan is deze cursusmodule Vreemdelingenrecht regulier B een goed instappunt om je kennis van het vreemdelingenrecht en van vreemdelingenbewaring te verdiepen en te verbreden.

Tijdens de eerste dag van de tweedaagse module gaan we onder andere in op processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenrecht. De tweede dag staat in het teken van de procedure na beslissing verblijfsbeëindiging, uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking en de procedures die daarbij horen.

Heb je geen of weinig basiskennis van het vreemdelingenrecht? Volg dan eerst Vreemdelingenrecht Module A regulier. De gehele basisopleiding voor de vreemdelingenpraktijk bestaat uit in totaal drie modules: A, B en C. De eerste module, module A biedt de basis op het gebied van regulier vreemdelingenrecht, module B bouwt daarop voort en module C verdiept op het gebied van Asielrecht (vluchtelingenrecht).

Doelgroep
Naast advocaten nemen ook regelmatig andere juridisch professionals (zoals bedrijfs- of overheidsjuristen) deel aan een of meerdere onderdelen van de basisopleiding Vreemdelingenrecht. Zo sluiten onder andere juridisch professionals van COA, gemeenten, IND en de Ombudsman aan tijdens de bijeenkomsten.

Cursusvorm
Deze module bestaat uit twee bijeenkomsten van een dag met een totale tijdsinvestering van 10 uur.

Docenten
De docenten gaan met actuele casus aan de slag tijdens de cursusdagen.

Andrea Pool is advocaat bij Boulevard Heuvelink Advocaten. Zij is gespecialiseerd in asiel- en (regulier) vreemdelingenrecht. Voordat zij advocaat werd, was zij werkzaam als documentalist voor VluchtelingenWerk, waardoor zij veel ervaring heeft opgedaan in het verzamelen van specifieke (landen)informatie om een asielprocedure te onderbouwen. In haar praktijk is bijzondere aandacht voor de bijstand van minderjarigen en andere bijzonder kwetsbare groepen, waaronder asielzoekers met psychische problematiek. Naast het werk als advocaat geeft Andrea regelmatig cursussen aan onder andere VluchtelingenWerk en maatschappelijk werk.

Dhr. mr. Maykel Bouma is jurist bij het Ministerie van Justitie, Directie Migratiebeleid. Na zijn afstuderen heeft hij 10 jaar bij de IND gewerkt: eerst als pleiter, later als adviseur migratierecht. In zijn huidige functie adviseert hij de beleidsmakers over juridische aspecten en mogelijkheden, in het bijzonder ten aanzien van terugkeer en bewaring.

Dhr. mr. Frans Fonville, advocaat bij Fonville & Hol Advocaten in Haarlem is sinds 1983 advocaat. In 1988 heeft hij zich gevestigd te Haarlem, waar hij zich met zijn praktijk steeds meer is gaan specialiseren in vreemdelingenrecht. Sinds 2000 doceert hij het vak vreemdelingendelinquentie bij OSR. Frans is auteur van de Best Practice Guide Vreemdelingenbewaring.

Wat leer je?
Na afloop van deze cursus:
- ben je in staat om in de meest voorkomende reguliere vreemdelingenzaken een passende procedure te kiezen en te voeren;
- ben je bekend met de belangrijkste regelgeving en jurisprudentie met betrekking tot de vreemdelingenbewaring;
- kun je deze kennis toepassen in je eigen praktijk.

Na afronding ontvang je:
- 10 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.

Toelatingseisen deelname vreemdelingenpiket
Advocaten die toegelaten wensen te worden tot het vreemdelingenpiket moeten (na de verplichte module A) in ieder geval het certificaat van module B Regulier Vreemdelingenrecht II kunnen overleggen. Informeer voor de toelatingsvoorwaarden tevoren bij de Raad voor Rechtsbijstand: http://www.rvr.org/Informatie+voor+advocaten/over-aanvragen/inschrijven/specialisaties/inschrijving-specialisaties.html

Als je de kernmodules A, B en C hebt gevolgd, dan voldoe je aan de belangrijkste opleidingseisen die de Raad voor Rechtsbijstand stelt voor deelname aan het vreemdelingenpiket en gefinancierde rechtshulp aan asielzoekers. Raadpleeg vooraf bij de Raad voor Rechtsbijstand de stand van zaken voor deelname vreemdelingenpiket en de inschrijfvoorwaarden: www.rvr.org. En let op: in 2019 geldt een stop op de lijst voor asieladvocaten. Voor de laatste stand van zaken hieromtrent kun je het beste rechtstreeks contact opnemen met de Raad voor Rechtsbijstand.

Programma
DatumBegintijdEindtijd
28-10-202110:0016:30
04-11-202110:0016:30
Inhoud
Dag 1 (Verdieping Vreemdelingenprocesrecht)
- Verdieping vreemdelingenprocesrecht regulier vreemdelingenrecht
- Processtrategieën en actualiteiten binnen het vreemdelingenprocesrecht

Dag 2 (Basis Vreemdelingenbewaring)
- Procedure na beslissing verblijfsbeëindiging.
- Uitzetting en maatregelen van vrijheidsontneming en -beperking
- De 'habeas corpus'-bevoegdheden van de overheid ten aanzien van vreemdelingen.

De complete basisopleiding (A, B, C) voor de Vreemdelingenpraktijk telt de volgende drie kernmodules:
- Regulier Vreemdelingenrecht I (module A), drie dagen,
- Regulier Vreemdelingenrecht II (module B), twee dagen,
- Vluchtelingenrecht (module C), zes dagen,

Werkwijze
Deze cursus sluit volledig aan op de praktijk. We behandelen actuele ontwikkelingen en casus en bieden ruimte voor interactie met vakgenoten. Zo leer je met en van elkaar. Je krijgt daarbij ondersteuning van onze topdocenten.

De Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk wordt hoog gewaardeerd. Dit bereikt OSR onder meer door het aantrekken van docenten met veel praktijkervaring, die in staat zijn hun ervaring en kennis goed over te dragen. Ook selecteren wij docenten op verschillende professionele achtergronden. Zo doceren in combinatie ook advocaten, rechters, wetenschappers, stafmedewerkers van de IND en een arts.

De hoge waardering is ook het resultaat van het telkens weer bijstellen van de stof naar aanleiding van de ontvangen reacties en de nieuwste ontwikkelingen, die in het vreemdelingenrecht bijzonder snel kunnen gaan.

Bij een deel van de cursusonderdelen is sprake van een dubbele docentbezetting om de interactie tussen jou en de docenten te optimaliseren, te verlevendigen en om verschillende invalshoeken van standpunten beter over te kunnen laten komen.

Materiaal
Voorafgaand aan de eerste bijeenkomst ontvang je van ons het (digitale) studiemateriaal.
mr. Andrea Pool
mr. Andrea Pool
advocaat bij BdH advocaten
asielrecht en regulier vreemdelingenrecht
mr. Frans Fonville
mr. Frans Fonville
advocaat bij Fonville Hol & Mayne advocaten in Haarlem
Vreemdelingenrecht
mr. Maykel Bouma
jurist bij het Ministerie van Justitie, Directie Migratiebeleid, Afd. Juridische en Algemene Zaken
Migratierecht

Hulp nodig?

030 - 231 53 14 08:00 - 17:00