Terug
-
Blog Paul Bessems

Er valt nog veel te leren op het raakvlak van juridische zaken, informatietechnologie en organisatiekunde

Datum: 28-08-2019
Blog

Als adviseur en trainer hoor ik regelmatig: ‘We zijn als organisatie in een enorme digitale transitie beland’. Ook lees je steeds vaker dat ons werk wordt overgenomen door robots. Maar werk, ook het werk van juristen, zal eerder worden overgenomen door mensen die de echte digitale transformatie beter begrijpen. Belangrijke ontwikkelingen zijn bijvoorbeeld blockchain, smart contracts en de komst van de digitale lopende band. Wat de fysieke lopende band heeft gedaan voor fabrieken, zal de digitale lopende band doen voor kantoren. De vraag is hoe jij je als juridisch professional hierop voorbereidt.

Veel juristen, managers en andere professionals op het gebied van bijvoorbeeld HR en finance haken af als ze het vermoeden hebben dat een ontwikkeling iets met techniek te maken heeft. Uiteraard is enige affiniteit met techniek belangrijk als je bijvoorbeeld aan de slag gaat met blockchain en smart contracts, maar digitale transformatie beoogt vooral een organisatorische oplossing. De relatie ‘juridisch professional’, informatietechnologie en organisatiekunde zal belangrijk zijn in de nabije toekomst.

Om na te gaan welke werkzaamheden van juridisch professionals zullen verdwijnen of veranderen, kunnen we ons ook afvragen welke taken zullen blijven en erbij komen. Bij de transitie van ambacht naar de fysieke lopende band zijn er ook taken overgenomen, veranderd en bijgekomen. Vooral zwaar, vies, gevaarlijk en routinematig werk is in de fabriek vervangen door machines. Deze zijn sneller, sterker, preciezer, veiliger en goedkoper in het uitvoeren van een routinematig en eenvoudig proces. Mensen zijn beter in het uitvoeren van niet routinematige, complexe en empathische processen. Een machine is beter in staat automatisch antwoorden te geven op standaard vragen maar heeft (nog) geen verbeeldingskracht, bewustzijn, moraal of empathie. Een computer heeft geen ruimte voor contemplatie, een zoekmachine kan niet per toeval iets vinden of zoals Picasso eens observeerde: “Computers are useless, all they can do is answer questions”. Je hiervan bewust zijn, is een goed begin voor echte digitale transformatie.

Digitale transformatie wordt nog vaak verkeerd begrepen, of ingezet waar het eigenlijk niet voor bedoeld is. Er valt dus nog veel te leren op het raakvlak van juridische zaken, informatietechnologie en organisatiekunde. Wil je meer weten over deze onderwerpen? Op 24 oktober organiseren Weconomics en OSR juridische opleidingen een round table waarin we met een select gezelschap van (ervarings-)deskundigen de ontwikkelingen in kaart brengen en ordenen via scenario-analyse. Daarvoor verloten we twee plaatsen via deze pagina. Wil je vooral kennis opdoen en kunnen toepassen in je juridische praktijk, kom dan naar onze cursus starten met blockchain en smart contracts in de juridische praktijk.  

Paul Bessems Founder & chairman Weconomics Foundation en Weconomics Solutions.