Terug
-

Kun jij al omgaan met vrijheid van de Omgevingswet?

Datum: 16-03-2017
Interview

Per 1 januari 2021 gaat hij in: de Omgevingswet. Maar veel organisaties zijn nu al druk bezig met voorbereidingen. Dat is ook hard nodig, stelt Pascal Eekhof, jurist bij Gemeente Breda en docent bestuursrecht bij OSR Juridische Opleidingen. “Natuurlijk moet je de nieuwe regels leren kennen, maar dat is niet genoeg. De Omgevingswet vraagt vóór alles om een cultuuromslag en heel andere, voor juristen vaak nieuwe, praktische vaardigheden. En die moet je tijdig ontwikkelen.”

Minder regels, meer handhaving

Pascal: “Eén wet gaat zesentwintig wetten vervangen en als een lappendeken meer eenheid en overzicht brengen. Minder regels en meer ruimte voor initiatieven, is het idee. De vraag wordt: wat is het doel, en hoe bereik je dat op de juiste manier? We gaan veel minder vergunningaanvragen zien, maar meer handhaving, omdat toetsing achteraf plaatsvindt.”

Samenwerken en over de schutting kijken

“Van baliemedewerker tot gespecialiseerde jurist, iedereen moet door de nieuwe wet meer in oplossingen gaan denken. Daarvoor heb je andere vaardigheden nodig. Een open en pro-actieve houding bijvoorbeeld, en samenwerkingsvermogen. Stel je wilt een station aanleggen, of een park. Dan moet je straks vooraf al bedenken wie er allemaal bij je project betrokken zijn. Burgers? Instanties? Ga maar overleggen en inventariseren; wat zijn de implicaties van je plan? Waar ontstaan problemen en, vooral, hoe los je die op? Dat zal steeds maatwerk zijn en daarvoor geeft het nieuwe recht ook alle ruimte. Met een doos puzzelstukjes kun je straks niet één, maar verschillende afbeeldingen maken, wat telt is het eindresultaat. Dat is de rode draad door de hele Omgevingswet.”

Nieuwe vaardigheden

“In diverse pilots werkt men al met de nieuwe wet en de rechterlijke macht loopt er met haar uitspraken al voorzichtig op vooruit. Het wordt dus tijd om uit je comfortzone te komen. OSR Juridische Opleidingen kan daarbij helpen met op de Omgevingswet toegespitste vaardigheidstrainingen. Daarbij triggeren we je bijvoorbeeld met praktijksituaties. Je krijgt een spiegel voorgehouden: wat is je primaire reactie en welk resultaat bereik je daarmee? Zo ontdek je je sterke punten maar ook je blinde vlekken en valkuilen. Naast vaardigheidstrainingen bieden we ook praktische handvatten om processen en modellen aan te passen, zodat ze aansluiten op de nieuwe werkwijze.”

“De Omgevingswet gaat ons heel veel ruimte en vrijheid geven om tot echt passende, en daarom duurzame en bevredigende oplossingen te komen.  Het is even wennen, maar ik vind het nu al een verademing!”

Vrijgesteld van BTW?

Is jouw organisatie niet btw-plichtig bij het inkopen van opleidingen? Dan kun je kiezen voor een maatwerkopleiding van ons zusterbedrijf Op Maat bv. Via Op Maat bieden wij opleidingen voor klanten die vrijgesteld zijn van btw.