We hebben helaas op dit moment geen cursussen in dit rechtsgebied. Probeer de cursus te zoeken via het Cursusaanbod
Het personen- en familierecht is het onderdeel van het burgerlijk recht dat zich bezighoudt met familiaire zaken als scheiding, geboorte, afstamming en huwelijk. In het kort is het personenrecht en familierecht het rechtsgebied dat regels bevat over de juridische status van natuurlijke personen. Zo vind je binnen dit rechtsgebied regels over onder andere geboorte, adoptie, huwelijk, echtscheiding, afstamming en ouderlijk gezag.
In de wetgeving van het familierecht vinden regelmatig wijzigingen plaats.
Als personen- en familierechtjurist sta je mensen bij in elke stap van hun leven. Van geboorte tot overlijden. Veel gebeurtenissen die grote impact hebben, zijn vastgelegd in het personen- en familierecht. Als advocaat help jij je cliënten om hun zaak correct af te handelen, zodat jouw cliënten daarna weer door kunnen gaan met hun leven. Jij maakt daarin als jurist echt een verschil. Door de juridische aspecten in hun leven goed te regelen, van begin tot eind. Hiervoor heb je zowel actuele kennis als praktijkgerichte vaardigheden nodig. Aangezien emoties vaak een grote rol spelen in personen- en familierechtzaken is het essentieel om ook daar inzicht in te hebben. Mogelijk wil je je zelfs bekwamen in mediation om zaken vaker via die weg op te losse.
Als jurist in het personen- en familierecht, ben je uiteraard op de hoogte van de wet- en regelgeving van je vakgebied. Maar weet je ook hoeveel procent van het aantal gezinnen een samengesteld gezin is? Of dat er de laatste jaren een groot verschil is ontstaan tussen mannen en vrouwen in huwelijken tussen personen van gelijk geslacht? Enkele feiten rond scheidingen en alimentatie op een rij (Bron: CBS):
Of je nu pas als jurist begonnen bent of juist zeer ervaren bent op het gebied van personen- en familierecht, OSR juridische opleidingen heeft voor iedereen een geschikte praktijkgerichte cursus op dit vakgebied.
De basis in het personen-en familierecht leggen wij met de meerdaagse basisopleiding personen- en familierecht. Met deze opleiding voldoe je aan de deskundigheidseisen van de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) en kun je je inschrijven voor de specialisatie personen- en familierecht.
De basisopleiding behandelt achtereenvolgens: Echtscheidings(proces)recht, inclusief intakefase, het huwelijksvermogensrecht, inclusief financiering nieuwe woning, alimentatierekenen, pensioenverevening, internationaal privaatrecht (IPR) in de familierechtpraktijk, gedragscode (inclusief mediation) en verhouding tot de gemeente (bijstandsverhaal, urgentieverklaring).
Naast deze basisopleiding, biedt OSR diverse verdiepingscursussen waarmee je je als advocaat of jurist verder kunt bekwamen in het personen- en familierecht. Een struikelblok in het familierecht is het alimentatierekenen. Daarom bieden wij in aanvulling op de module alimentatierekenen in de basisopleiding een verdiepingscursus alimentatierekenen.
Van een echtscheiding of een nalatenschap tot het bijstaan van een psychiatrisch patiënt die gedwongen opgenomen wordt via de BOPZ, die Op 1 januari 2020 is vervangen door twee wetten: