Terug
-

Strafrechter Gerlof Meijer heeft twee concrete aanbevelingen voor strafrechtadvocaten

Datum: 25-09-2017
Interview

Gerlof Meijer is strafrechter, docent van OSR juridische opleidingen (OSR), schrijver van verschillende boeken én is spreker over strafrecht. Ook stond hij met zijn theatercolleges ‘Strafrecht? Levensecht!’ onder meer in Zwolle en in Deventer. In dit interview vertelt deze strafrechter waarom hij een theatershow heeft en komt hij met twee concrete aanbevelingen voor strafrechtadvocaten.

Een bijzondere combinatie: strafrechter en een theatershow

“Als strafrechter voelt het als mijn taak om kenbaar te maken wat strafrecht inhoudt en wat erbij komt kijken: dit doe ik dan ook in mijn theatercolleges. In de media en door burgers wordt namelijk vaak met ongenoegen gereageerd op de, in hun ogen, ‘onredelijke’ uitspraken. Maar het is juist goed geregeld in Nederland: wij hebben onafhankelijke rechtspraak en dat is een must! Daarnaast zijn er veel ’dilemma’s waar we als strafrechters mee te maken hebben die het werk niet makkelijk en vanzelfsprekend maken. Daarover spreek ik tijdens mijn theatercolleges.”

Kan je hier een voorbeeld van geven?

“Iedereen kan zich voorstellen dat een ongeluk in een klein hoekje zit. Maar wanneer een ongeluk ernstige gevolgen heeft, is de publieke opinie dat iemand gestraft dient te worden. Enkele jaren geleden vond er een zeer ernstig ongeluk plaats in de polder. Op een voorrangsweg reed een auto met zes inzittenden. Enkele meters verderop kwam een auto de voorrangsweg tegemoet gereden. Deze automobilist zag de auto met zes inzittenden te laat en kwam enkele centimeters met zijn auto over de haaientanden tot stilstand. Met extreme gevolgen. Doordat de voorrangsweg smal was, raakten de auto’s elkaar en ging de auto met de zes inzittenden tollen. De auto knalde vervolgens frontaal op een aankomende tractor. Twee inzittenden (kinderen) kwamen te overlijden.”

Wat was het vonnis?

“Een taakstraf van 120 uur en een invordering van het rijbewijs, staat me bij. In hoger beroep werd de straf verhoogd: de man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden. Volgens de publieke opinie werd de straf wellicht te licht bevonden, maar we moeten oppassen met het verschijnsel dat ‘Hindsight bias’ heet. Dit houdt in dat de mens sterk geneigd is eerst te kijken naar de gevolgen en dan pas naar het verwijt dat de verdachte gemaakt kan worden. In ons rechtssysteem is het echter essentieel dat een rechter de strafmaat baseert op: was dit de verdachte te verwijten?”

Heb je nog een advies voor strafrechtadvocaten?

“Ik heb twee concrete aanbevelingen voor strafrechtadvocaten: zorg er ten eerste voor dat je jouw pleidooi op orde hebt. Breng standpunten en verweren op een duidelijke en expliciete manier naar voren. Het klinkt als vanzelfsprekend, maar het komt voor dat rechters niet weten waar de advocaat het over heeft. Verder: wees op de hoogte van de komende veranderingen die doorgevoerd worden in het nieuwe Wetboek van Strafvordering. De verwachting is dat het nieuwe Wetboek over drie tot zes jaar ingevoerd gaat worden. Ten opzichte van het huidige wetboek worden er vooral wijzigingen doorgevoerd op gebied van digitalisering van ons werk. Ook wordt de structuur grotendeels aangepast.

In de cursus ‘Verdieping strafprocesrecht’ van OSR sta ik uitgebreid stil bij het duidelijk onderbouwen van je verweer en standpunten én bereid ik je voor op de veranderingen die voortvloeien uit het nieuwe wetboek van strafvordering."

Meer zien en horen van Gerlof Meijer?

Met zijn theatercollege stond hij in Zwolle en Deventer (uitverkocht). Bekijk ook eens de website van Gerlof Meijer.

Bij OSR doceert Gerlof Meijer

Verdiepingscursus Strafprocesrecht   
Dwangmiddelen in het strafrecht 
 

 

 

Cursus volgen van Gerlof Meijer?

Bekijk de cursussen Verdieping strafprocesrechtDwangmiddelen strafrecht (nieuw) van OSR juridische opleidingen, met Gerlof Meijer als docent. Bij deze cursussen staat Gerlof uitgebreid stil bij het duidelijk onderbouwen van je verweer en standpunten én bereid hij je voor op de veranderingen die voortvloeien uit het nieuwe Wetboek van Strafvordering.