Terug
-
Lees hier meer over het migratierecht en asielrecht

Vreemdelingenrecht: should I stay or should I go? In or out?

Should I stay or should I go? In or out?

Dit is eigenlijk waar het migratierecht (of het vreemdelingenrecht) om draait. Het is een thema dat veel stof doet opwaaien: het staat hoog op de agenda van veel politieke partijen en ook staan de kranten er regelmatig vol mee. Juridisch gezien is het rechtsgebied, mede door alle Europese ontwikkelingen, enorm dynamisch en inmiddels zeer complex en uitdagend.

Formeel gezien is het vreemdelingenrecht het geheel van rechtsregels in ons land dat de rechtspositie van vreemdelingen ten opzichte van eigen onderdanen regelt door vreemdelingen bij de eigen onderdanen te bepalen.

Het (bestuursrechtelijk) vreemdelingenrecht ziet op de juridische procedures van vreemdelingen: reguliere immigranten en asielzoekers. Reguliere immigranten zijn mensen die een verblijfsvergunning aanvragen om bijvoorbeeld medische redenen (om in een ziekenhuis behandeld te worden), voor het volgen van een studie, of voor werk; bijvoorbeeld als au pair.

Daarnaast kan het gaan om mensen die een verblijfsvergunning aanvragen omdat ze slachtoffer zijn of getuige waren van mensenhandel. Ook personen die bij hun buitenlandse partner of een familielid gaan wonen, zijn reguliere immigranten. Het regelen van een kort visum, bijvoorbeeld een toeristenvisum, van maximaal 90 dagen valt ook onder het vreemdelingenrecht.

Het asielrecht, ook wel vluchtelingenrecht genoemd, is een onderdeel van het vreemdelingenrecht en dit gaat specifiek over asielzoekers en mensen die al een vluchtelingenstatus hebben.

Nieuwe ontwikkelingen rondom de opvang van vluchtelingen, inburgering en asielprocedures volgen elkaar in hoog tempo op. Wanneer je tijdens jouw werkzaamheden te maken hebt of krijgt met vragen rondom migratierecht, is het essentieel dat je op de hoogte bent van actuele wet- en regelgeving, procedures en jurisprudentie, zodat je migranten adequaat kunt begeleiden en adviseren.

Bijdrage van OSR

Als juridisch opleider bieden wij vreemdelingenrecht juristen wat zij nodig hebben om hun werk goed te doen. Heel belangrijk omdat veel migranten kwetsbaar zijn: denk bijvoorbeeld aan minderjarige asielzoekers. Een optimaal voorbereide jurist doet op deze manier recht aan onze rechtstaat.

Ons cursusaanbod

OSR is al ruim 37 jaar dé opleider voor juridisch professionals. Onze cursussen sluiten volledig aan bij de praktijk. Bovendien heb je veel contact met vakgenoten. Je leert van onze docenten én van je medecursisten. Dat inspireert en motiveert om het beste uit jezelf te halen.

Benieuwd naar onze opleidingen?

Bekijk ons complete aanbod of ga direct naar een van onze cursussen:

Samen je expertise ontwikkelen in vreemdelingenrecht

Ben je als advocaat of jurist werkzaam in het vreemdelingenrecht? Dan is deze selectie aan cursussen interessant voor jou. Bij OSR werk je aan je eigen ontwikkeling. In onze cursussen doe je actuele, brede en praktijkgerichte kennis en vaardigheden op. Dit doe je samen met andere professionals in het vreemdelingenrecht. Zo leer je van elkaar en krijg je ook inzicht in het werk van alle stakeholders.

mr. drs. Carolien Kattenpoel Oude Heerink

Contact met onze adviseur

Benieuwd naar opleidingen die precies passen bij jouw wensen en die van je organisatie? Neem telefonisch contact op met onze adviseur. Mailen kan uiteraard ook.
 

carolien.kattenpoel@osr.nl

06-27075067