Verdieping, actualiteiten en interactie rondom de Dublinverordening en EU-statushouders
In deze cursus wordt dieper ingegaan op allerlei aspecten rondom de thema’s ‘Dublinverordening’ en ‘EU-statushouders’. De Dublinverordening beoogt snel duidelijkheid te scheppen over welk Europees land verantwoordelijk is voor de behandeling van asielverzoeken. ‘EU-statushouders’ zijn vreemdelingen die in Nederland asiel aanvragen, terwijl ze ook internationale bescherming genieten in een andere EU-lidstaat waar ze vaak in erbarmelijke omstandigheden hebben verbleven.
Tijdens deze nieuwe OSR-cursus delen onze docenten niet alleen essentiële kennis, maar gaan ze ook in gesprek met de deelnemers over onbeantwoorde complexe en actuele juridische vraagstukken met betrekking tot deze beide thema's. Dit creëert ruimte voor discussie en interactie, waarbij 'best practices' kunnen worden gedeeld en besproken.
Wat is de doelgroep?
Deze cursus is ontwikkeld voor advocaten die werkzaam zijn in de vreemdelingenrecht- en asielrechtpraktijk en beschikken over basiskennis van de Dublinverordening.
Wat is de cursusvorm?
Deze cursus bestaat uit een fysieke bijeenkomst van 5 contacturen
Wie zijn de docenten?
Anna Chatelion Counet
Shane van Galen
Wat leer je tijdens de cursus actualiteiten en verdieping Dublin en het interstatelijk vertrouwensbeginsel?
Tijdens de cursus actualiteiten en verdieping Dublin en het interstatelijk vertrouwensbeginsel verwerf je diepgaand inzicht in de recente ontwikkelingen omtrent 'Dublin' en 'EU-statushouders'. Door actieve deelname aan discussies over nog onopgeloste vraagstukken op deze terreinen, ben je na afloop volledig op de hoogte. Deze verworven kennis stelt je in staat om doeltreffende argumentatie in te brengen in Dublinprocedures, waardoor en up-to-date opereert in dit complexe juridische domein.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Je beschikt over basiskennis van de Dublinverordening en van het vreemdelingen- en asielrecht.
Wat ontvang je na afronding van de cursus actualiteiten en verdieping Dublin en het interstatelijk vertrouwensbeginsel?
- 5 J PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- Bewijs van deelname.
Samenwerkingtussen OSR en VluchtelingenWerk Nederland (VWN)
In deze cursus bundelen OSR en de afdeling Expertise van VluchtelingenWerk Nederland (VWN) hun krachten om deelnemers grondige juridische kennis te bieden op het gebied van de Dublinverordening en EU-statushouders. Door deze samenwerking profiteren cursisten van de specifieke juridische knowhow van VWN waardoor zij een diepgaand begrip van de juridische aspecten en recente ontwikkelingen binnen deze complexe thema's.