Verplichtingen en recente ontwikkelingen arbeidsmigratie
In deze cursus krijg jij antwoorden op jouw vragen over arbeidsmigratie. Of je nu als advocaat, of als in house counsel of als HR professional werkzaam bent, op de hoogte zijn van de verplichtingen en meest recente ontwikkelingen op dit terrein is essentieel. Deze cursus helpt bij het goed adviseren over verblijfsvergunningen en de daaraan hangende verplichtingen en rechten. Verschillende actuele punten op het gebied van het vreemdelingenrecht, zoals de WagWeu, de Brexit, en Waadi komen tijdens deze cursus aan bod.
In de praktijk zien we regelmatig dezelfde vragen langskomen bij werkgevers. Zo zijn er vaak vragen met betrekking tot de plichten als erkend referent, of het toepasselijke salariscriterium bij kennismigranten of vragen omtrent illegale tewerkstelling. Wat mag er bijvoorbeeld zoal ingehouden worden op het salaris en wat er gedaan kan worden indien er niet voldaan is aan het toepasselijke salariscriterium of er geen erkend referent is? Wat doe je als er bij het aannemen van nieuwe medewerkers niet voldaan kan worden aan het salariscriterium? Wordt er wel gedacht aan andere mogelijkheden dan de kennismigrantenregeling? Oplossingen kunnen bijvoorbeeld liggen in het creatief zijn met vergoedingen of het aanpassen van de arbeidsovereenkomsten met specifieke bepalingen voor vreemdelingen. Je krijgt tips and tricks over de diverse mogelijkheden en de wettelijke vereisten. Daarnaast leer je omgaan met wat er door instanties wordt vereist als de wet iets niet voorschrijft.
Wat is de doelgroep?
Deze cursus is bedoeld voor onder andere de volgende professionals:
- HR professionals werkzaam bij een bedrijf dat een aantal werknemers in dienst heeft die van buiten de Europese Unie / EER / Zwitserland komen.
- Advocaten in een aangrenzend rechtsgebied, bijvoorbeeld arbeidsrecht of vreemdelingenrecht en die op zoek zijn naar een praktische verdieping in de arbeidsmigratie.
- Juristen actief op het gebied van (internationaal) arbeidsrecht of vreemdelingenrecht.
Wat is de cursusvorm?
Deze cursus beslaat 2 dagen van 5uur per dag, met in totaal 10 uur les.
Wie zijn de docenten?
Wat leer je tijdens de cursus praktische arbeidsmigratie?
Na het volgen van deze cursus:
- Begrijp je de belangrijkste begrippen van arbeidsmigratie en dat kennis van een bepaald rechtsgebied niet betekent dat ook arbeidsmigratie wordt begrepen;
- kun je goed onderscheid maken tussen de verschillende soorten verblijfsvergunningen en tewerkstellingsvergunningen;
- weet je wat de plichten van een (erkend) referent en hoe daar invulling aan te geven;
- ken je de mogelijkheden bij illegale tewerkstelling;
- weet je wat de sancties zijn bij het niet naleven van de wettelijke verplichtingen, waaronder de plichten als erkend referent op grond van de Wet Modern Migratiebeleid en met welke overheidsinstanties je dan te maken krijgt;
- kun je een inschatting maken welke verblijfsvergunning en/of tewerkstellingsvergunning voor een vreemdeling in een bepaalde situatie kan worden aangevraagd en wat de vereisten zijn voor die vergunning of dat er überhaupt een tewerkstellingsvergunning nodig is:
- ben je op de hoogte van verschillende actuele punten op het gebied van het vreemdelingenrecht, zoals de WagWeu, de Brexit, en Waadi
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Enige basiskennis op het gebied van (internationaal) arbeidsrecht of vreemdelingenrecht is vereist. Er wordt natuurlijk een korte samenvatting gegeven, maar basiskennis is wenselijk om de rest van de cursus goed te kunnen volgen. Het vertrekpunt is dat je op de hoogte bent welke werknemers in het bezit moeten zijn van een verblijfsvergunning en/of tewerkstellingsvergunning. Daarnaast moet je al (gedeeltelijk) onderscheid kunnen maken tussen de verschillende soorten verblijfsvergunningen en tewerkstellingsvergunningen.
Wat ontvang je na afronding van de cursus praktische arbeidsmigratie?
- bewijs van deelname
- 10 PO (J) punten