Verdiep je kennis van het vluchtelingenrecht
Ben je advocaat of (overheids)jurist in het vreemdelingenrecht? Met deze uitdagende cursus verdiep je je kennis op het gebied van vluchtelingen-/asielrecht. Deze module maakt deel uit van de OSR Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk. Module C is de laatste in de reeks. Voordat je module C kunt volgen, moet je eerst modules A en B van de Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk afronden (deze gaan over regulier vreemdelingenrecht). En let op: module C vindt slechts 1 keer per jaar plaats!
Wat is de doelgroep?
Deze cursus is primair ontwikkeld voor advocaten die willen deelnemen aan de gefinancierde rechtshulp aan asielzoekers. Andere professionals zijn uiteraard ook van harte welkom: aan elke editie nemen diverse doelgroepen deel, bv afkomstig van ministeries, gemeenten, IND, COA en Vluchtelingenwerk.
Wat is de cursusvorm?
Deze intensieve cursus bestaat uit zes bijeenkomsten van elk een dag: in totaal 30 lesuren. Ook vragen we je om tussendoor (huiswerk)opdrachten te maken en voor te bereiden. De benodigde tijd hiervoor kan sterk per persoon verschillen en is afhankelijk van voorkennis en ervaring.
Wie zijn de docenten?
Andrea Pool
Josine Krikke
Henrike Schurink
Lisardo Fernandez Ferreiro
Flip Schüller
Evert Bloemen
Robert Visser
Maartje van Meel
Wat leer je tijdens de Leergang vluchtelingenrecht Module C?
Na afloop van deze leergang:
- ken je de relevante rechtsbronnen van het vluchtelingenrecht;
- kun je deze bronnen, in niet al te moeilijke gevallen, op correcte wijze toepassen.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Voordat je deel mag nemen aan deze leergang moet je eerst modules A en B van de Basisopleiding voor de Vreemdelingenpraktijk afronden.
Wat ontvang je na afronding van de Leergang vluchtelingenrecht Module C?
- 30 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een persoonlijke beoordeling op basis van onder meer gemaakte opdrachten.
Toelatingseisen module C
Minimale vereisten voor toelating tot deelname aan module C (Vluchtelingenrecht):
- Je hebt een afgeronde universitaire rechtenstudie.
- Je bent beroepsmatig werkzaam op het terrein van het vreemdelingen- en vluchtelingenrecht.
- Je hebt een redelijke basiskennis van de praktische toepassing van de Algemene Wet Bestuursrecht.
- Je hebt de OSR-modules A en B volledig (met certificaat) gevolgd.
Raad voor Rechtsbijstand: specialisatie asiel en AC-rooster
Deze cursus is door de Raad voor Rechtsbijstand voor advocaten verplicht gesteld voor toelating tot de gefinancierde rechtsbijstand aan asielzoekers. Hier staat meer informatie over toelating door de Raad voor Rechtsbijstand.
Na inschrijving als advocaat voor de specialisatie asiel- en vluchtelingenrecht, neem je als advocaat niet automatisch ook deel aan het AC-rooster. Advocaten die voor het eerst deelnemen aan de AC-roosters, moeten gedurende minimaal vijf inroosteringen dan wel minimaal tien zaken begeleid worden door een ervaren advocaat (zie artikel 7 bijlage 2A van de inschrijvingsvoorwaarden advocatuur). Het kan dus enige tijd duren voordat je als advocaat zelfstandig asielzaken op het AC-rooster kan behandelen.
Indien je ook op het AC-rooster geplaatst wilt worden, dan moet je zelf contact opnemen met de afdeling Legal Aid van de RvR. Het AC rooster wordt per half jaar opgesteld. Je kunt je voor 15 maart en 15 september aanmelden om deel te nemen aan de daaropvolgende roosterperiode. Je ontvangt na je aanmelding nadere informatie over het AC-begeleidingstraject.
Contactgegevens afdeling Legal Aid:
Telefoon: 088 0754215 of per e-mail