Interactieve cursus over de praktijk van vluchtelingen en openbare orde
Wanneer levert een vreemdeling een zodanig gevaar op voor de openbare orde, de openbare rust of de nationale veiligheid dat het verblijf kan worden beëindigd? Wanneer kan een inreisverbod of ongewenstverklaring worden opgelegd? Wat zijn de gevolgen daarvan? Hoe verhoudt het Nederlandse recht (en vooral de glijdende schaal van art. 3.86 Vb) zich tot Europese en internationale regelgeving en jurisprudentie?
Inmiddels kent het in Nederland toepasselijke recht ongeveer zeven, zo niet acht verschillende criteria voor weigering van een eerste verblijf, verblijfsbeëindiging en oplegging van een inreisverbod of een ongewenstverklaring. Het nationale openbare ordebeleid in het vreemdelingenrecht is de afgelopen jaren aanzienlijk verscherpt terwijl het Unierecht een steeds belangrijkere plaats krijgt, waardoor de spanning tussen het nationale openbare ordebeleid en de internationale normen uit “Brussel, Luxemburg en Straatsburg” wordt vergroot. Tijdens de cursus zal hier uitvoerig aandacht aan worden besteed.
Verder blijkt uit de rechtspraak van het HvJ EU dat vreemdelingen, waarvan het verblijf om redenen van openbare orde wordt beëindigd, soms geen terugkeerbesluit mogen krijgen. De vraag rijst welke rechten de vreemdeling dan toekomt; ook daarop zal worden ingegaan.
In deze interactieve cursus ga je aan de slag met jouw praktijkvragen. Dit doe je in groepen, samen met juridische professionals met verschillende achtergronden. We streven naar een cursusgroep van maximaal 24 personen, waarin advocaten, vreemdelingenrechters, juridisch medewerkers van de IND/PV en medewerkers Vreemdelingentoezicht vertegenwoordigd zijn. Je bespreekt een praktijkcasus en zoekt samen met medecursisten naar oplossingen. De uitkomsten van iedere groep bespreken we vervolgens plenair. Tot slot gaan de docenten in op de strafrechtelijke gevolgen van illegaal verblijf in Nederland (art. 197 WvSR) en de verschillende normen die daarbij gelden.
Wat is de doelgroep?
Deze cursus is interessant voor advocaten, vreemdelingenrechters, juridisch medewerkers van de IND/PV en medewerkers Vreemdelingentoezicht.
Wat is de Cursusvorm?
Deze cursus bestaat uit een interactieve bijeenkomst van een dag. We streven naar een kleine cursusgroep van maximaal 24 personen. Vragen uit jouw dagelijkse praktijk kun je voorafgaand aan de cursus al inbrengen. Onze docenten treden, na enkele korte inleidingen, vooral op als begeleiders/coaches.
Wie zijn de docenten?
Aniel Pahladsingh
Marq Wijngaarden
Wat leer je tijdens de actualiteitencursus vreemdelingen en openbare orde?
Na afloop van deze cursus is je inzicht vergroot in:
- de gevolgen van schendingen van de openbare orde voor eventuele aanspraken op een verblijfsvergunning;
- de systematiek van het inreisverbod en de ongewenstverklaring en de voorgeschreven handelwijze bij het aantreffen van een persoon met een inreisverbod dan wel ongewenstverklaring;
- het ‘recht op privé- en/of gezinsleven’ en verwijderbaarheid in relatie tot de openbare orde, vanuit nationale en internationale jurisprudentie gezien de ongewenstverklaring en het inreisverbod;
- de openbare orde in relatie tot de verschillende EU-richtlijnen en Associatiebesluit 1/80 (EU-TR);
- de ervaringen van verschillende juridische professionals op dit vakgebied.
Wat ontvang je na afronding van de actualiteitencursus vreemdelingen en openbare orde?
Na afronding ontvang je:
- 5 PO-punten. Deze cursus is door de NOvA erkend als PE-cursus;
- een certificaat.