Ben je als juridisch professional op zoek naar (meer) kennis van het arbeidsrecht omdat je bijvoorbeeld werkzaam bent als adviseur in arbeidsrechtelijke kwesties? Of werk je voor een overheidswerkgever en heb je door invoering van de Wnra ook kennis van het civiele arbeidsrecht nodig? Onze basisopleiding arbeidsrecht behandelt alle elementaire onderdelen van het arbeidsrecht zodat je in vier dagen op de hoogte bent van de belangrijkste basisbeginselen en huidige ontwikkelingen van het arbeidsrecht.
Basisopleiding arbeidsrecht: alle elementaire onderdelen belicht
Het arbeidsrecht is volop in ontwikkeling. Nieuwe wet- en regelgeving volgt elkaar in rap tempo op waardoor kennis van het arbeidsrecht snel veroudert. Denk bijvoorbeeld aan de wetgeving die de afgelopen jaren is ingevoerd zoals de Wet werk en zekerheid, de Wet Arbeidsmarkt in balans en de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wnra).
Ook volgend jaar zijn er wetswijzigingen te verwachten. Voormalig minister Van Gennip heeft daarbij plannen gemaakt om de doorgeschoten flexibilisering aan te pakken en flexibele arbeidsrelaties minder flexibel te maken. Daarbij worden de zogenaamde nul-uren contracten onmogelijk gemaakt en wordt de ketenregeling voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten wederom aangepast. Wijzigingen die bij invoering ervan weer gevolgen hebben voor de dagelijkse praktijk van juridische professionals.
Nu door de invoering van de Wnra het civiele arbeidsrecht ook van toepassing is op de rechtspositie van ambtenaren, is up-to-date kennis van het arbeidsrecht ook voor professionals en adviseurs van overheidswerkgevers onmisbaar.
Gedurende deze opleiding komen alle elementaire onderdelen van het arbeidsrecht aan bod. Begrippen als arbeidsverhoudingen, ziekte en re-integratie worden uitvoerig besproken en toegelicht. Daarnaast gaan we in op diverse vormen van beëindiging van de arbeidsovereenkomst, het ontslagrecht, en de uitdagingen van de dagelijkse procespraktijk.
Wat is de doelgroep?
Deze basisopleiding is ontwikkeld voor advocaten die - al dan niet op toevoegingsbasis - clienten gaan bijstaan bij arbeidsrechtkwesties. Daarnaast is deze basisopleiding relevant voor iedere (juridisch) professional die in zijn of haar praktijk intensief werkzaam is, of gaat worden, op het gebied van het arbeidsrecht: advocaten, juridisch adviseurs en (juridisch) professionals uit bedrijfsleven en overheid, rechtsbijstandsjuristen, rechtshulpverleners, vakbond juristen en mediators. We verwachten van al deze mensen een afgeronde juridische WO-opleiding, waarbij de kennis van het arbeidsrecht basis mag zijn. Daar werken we aan tijdens deze opleiding.
Erkend door Raad voor Rechtsbijstand voor specialisatie arbeidsrecht
Vanaf 2020 stelt de Raad voor Rechtsbijstand (RvR) de eis dat je voldoet aan de door haar gestelde specialisatie eisen. Een van deze verplichtingen is dat je een basisopleiding van tenminste 20 PO-punten voltooit. Onze basisopleiding arbeidsrecht heeft deze erkenning als alle vier de modules worden gevolgd en afgerond. Voor meer informatie over de eisen van de RvR en de specialisatie arbeidsrecht klik hier.
Wat is de cursusvorm?
Deze basisopleiding bestaat uit vier modules van elk één dag:
- Module 1: Arbeidsverhouding en arbeidsovereenkomst;
- Module 2: Ziekte en re-integratie;
- Module 3: Beëindiging arbeidsovereenkomst (opzegging, ontbinding en ontslag op staande voet);
- Module 4: Praktijkdag ontslagrecht (in en buiten rechte).
Tijdens de lesdag volg je klassikaal onderwijs en werk je met praktijkgerichte casuïstiek en voorbeelden.
De modules ‘Ziekte en reïntegratie’ en de ‘Praktijkdag ontslagrecht (in en buiten rechte)’ zijn ook los af te nemen. Neem hiervoor contact op met ([email protected]).
Let op! Bij losse afname voldoe je niet aan de eisen van de Raad voor Rechtsbijstand
Wie zijn de docenten?
Hannah Vera Hess
Suzanne Broens
Martijn Vaessen
Marije Schneider
Peter Volk
Joost Quant
Saar van Waegeningh
Dennis Schwartz
Wat leer je tijdens de Basisopleiding arbeidsrecht?
Na afloop van module 1 kun je in concrete zaken:
- adviseren of een arbeidsverhouding gekwalificeerd kan worden als een arbeidsovereenkomst;
- adviseren of en zo ja hoe, arbeidsvoorwaarden eenzijdig kunnen worden gewijzigd;/li>
- adviseren over de rechtsgeldigheid en afdwingbaarheid van concurrentie- en andere bijzondere bedingen;
- adviseren over betaling van loon en overige arbeidsvoorwaarden;
Na afloop van module 2 kun je in concrete zaken:
- adviseren over loondoorbetaling bij ziekte en de afdwingbaarheid hiervan;
- adviseren over de rechten en plichten van werknemers en werkgevers in geval van ziekte en re-integratie en de afdwingbaarheid hiervan;
Na afloop van module 3 kun je in concrete zaken:
- adviseren of een arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt of dat daarvoor opzegging, ontbinding of wederzijdse toestemming van werknemer- en werkgever noodzakelijk is;
- adviseren hoe de procedure tot ontbinding en opzegging (inclusief ontslag op staande voet) rechtsgeldig worden gevoerd en wat de sancties zijn bij niet rechtsgeldige uitvoering;
- adviseren welke vergoedingen bij ontbinding en opzegging een rol (kunnen) spelen en hoe deze te vorderen;
Na afloop van module 4 kun je in concrete zaken:
- adviseren over beëindiging met wederzijds goedvinden en de sociale verzekeringsrechtelijke gevolgen;
- adviseren over een rechtsgeldige vaststellingsovereenkomst;
- adviseren over procesrisico’s, proceskansen en het al dan niet nemen van processuele stappen.
Wat ontvang je na afronding van de Basisopleiding arbeidsrecht?
- advocaten 20 PO-punten (NOvA);
- mediators 20 PE-punten (MfN);
- arbeidsdeskundigen 16 PE-punten (NVvA);
Beroepsopleiding Advocatuur van de NOvA
Het programma van de basisopleiding arbeidsrecht is gebaseerd op de eindtermen en leerdoelstellingen van het groot keuzevak arbeidsrecht uit de Beroepsopleiding Advocatuur van de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Wij hebben deze opleiding zodanig doorontwikkeld dat het maximaal recht doet aan de dagelijkse arbeidsrechtpraktijk en breder toepasbaar dan uitsluitend in de advocatuur.