Actuele stand van zaken over positie huurder en verhuurder bij medehuur en onderhuur
In de praktijk en in de rechtspraak zijn de afgelopen jaren vragen gesteld over de positie van de verhuurder in situaties van medehuur. Vragen als: "Kan de verhuurder invloed uitoefenen op de vraag wie de huur voortzet als de huurder en medehuurder uit elkaar gaan?” En: “Hoe zit het als twee of meer partijen als huurders in het contract worden genoemd?"
Over deze twee vragen heeft de Hoge Raad eind december 2021 antwoorden gegeven, maar er blijven er onduidelijkheden bestaan. In deze online actualiteitencursus wordt naast de bovengenoemde uitspraak ook andere recente jurisprudentie behandeld en is er ruimte voor vragen en discussie. Ten slotte komen ook recente ontwikkelingen bij onderhuur, voortzetting van de huur na overlijden van de huurder en woningruil aan bod.
De wettelijke bescherming bij de huur van woonruimte is sinds 1979 niet alleen beperkt tot de huurder zelf. Onder omstandigheden ontlenen ook andere personen die het huurcontract bij de aanvang niet zelf als huurder hebben gesloten, rechten aan de huurverhouding. Denk hierbij aan de onderhuurder van een zelfstandige woning of aan situaties van zogenoemde ‘medehuurders’, zoals de in de huurwoning wonende echtgenoot of geregistreerde partner van een huurder. Of iemand die in de woning met de huurder een zogenoemde ‘duurzame gemeenschappelijke huishouding’ heeft. Deze status is met name van belang op het moment dat de huurovereenkomst met de huurder eindigt.
Wat is de doelgroep?
Deze online actualiteitencursus is interessant en relevant voor (juridisch) professionals die dagelijks bezig zijn met het huurrecht en/of werkzaam zijn in de huurrechtpraktijk: o.a. advocaten, rechtsbijstand juristen, huurrechtjuristen binnen het bedrijfsleven (woningcorporaties) of binnen de overheid en ervaren professionals binnen het vastgoed- en verhuurbeheer.
Wat is de cursusvorm?
Deze cursus is in de vorm van een online classroom (deelname via microfoon en webcam) van twee uur, onderbroken door een korte pauze. Kennisoverdracht en interactie aan de hand van vragen, voorbeelden en discussie, wisselen elkaar af.
Wie is de docent?
Wat leer je tijdens de online actualiteitencursus rechten van derden bij huur?
Na het volgen van deze online actualiteitencursus ben je in staat om naar de laatste stand van zaken te adviseren en/of te procederen over kwesties waarin de positie van de verhuurder ten opzichte van medehuurders of andersom centraal staan.
Welke voorkennis en ervaring heb je nodig?
Om deze online actualiteitencursus te volgen is basiskennis van het huurrecht in het algemeen en derdenbescherming in het bijzonder vereist. Beschik je hier niet over? Dan adviseren wij om eerst onze basisopleiding huurrecht, basiscursus huurrecht woon- en bedrijfsruimte, basiscursus huurrecht woonruimte of de basiscursus huurrecht bedrijfsruimte te volgen.
Wat ontvang je na afronding van deze online actualiteitencursus?
- 2 J PO-punten (deze cursus is door de NOvA erkend als PO-cursus);
- bewijs van deelname.