OSR toen en nu

OSR heeft jarenlange ervaring met het aanbieden van juridische opleidingen. Onze historie begint in 1981, met de oprichting van de Stichting Opleidingen Sociale Rechtshulp (SOSR). Inmiddels heten wij OSR juridische opleidingen en zijn wij een juridische opleider met een breed scholingsaanbod voor juridische professionals. Dit is onze geschiedenis.

Oprichting

Onze historie begint in 1981. In dat jaar richtte het Ministerie van Justitie onze voorloper op: de Stichting Opleidingen Sociale Rechtshulp (SOSR). De bureaus voor rechtshulp hadden namelijk al vanaf eind jaren 70 dringend behoefte aan basisopleidingen sociaal recht voor hun medewerkers. SOSR ging in die behoefte voorzien. Sinds begin jaren 80 was de stichting gehuisvest op een unieke locatie in het mooie centrum van Utrecht. 

Een begrip binnen de sociale rechtshulpverlening

In het begin verzorgde SOSR uitsluitend opleidingen sociaal recht, eerst alleen voor bureaus voor rechtshulp, later ook voor de sociale advocatuur. De inslag was sterk sociaal: het eerste logo was een rood vangnet, dat symbool stond voor goede juridische hulp aan mensen in de samenleving die het minder hadden.

Snel werd SOSR een begrip binnen de sociale rechtshulpverlening. Cursisten, docenten en SOSR-medewerkers hadden allemaal dezelfde idealistische uitgangspunten en dachten actief mee, wat zorgde voor een stevig en betrokken netwerk. Een netwerk waarvan we vandaag de dag nog steeds profiteren. We stonden destijds bekend om de werkgroepen die we regelmatig opzetten. De werkgroep sociale zekerheid bijvoorbeeld, die later is uitgegroeid tot Kennisnet Sociale Zekerheid. Onze knipselkranten waren populair, evenals de themadagen over opmerkelijke, toen actuele onderwerpen. Ook vielen we op door specifieke cursussen, zoals de piketcursus rechtshulp aan psychiatrische patiënten, die inmiddels een OSR-klassieker is.

Opleider voor iedere jurist

We bleven groeien en wilden onze activiteiten uitbreiden naar andere rechtsgebieden. Dat bleek lastig. Er golden namelijk allerlei beperkingen, omdat we nog steeds afhankelijk waren van subsidie. Wij ontwikkelden daarom een plan om die subsidie, samen met het ministerie, in vijf jaar af te bouwen tot een minimum. In 1985 veranderden we onze naam in OSR juridische opleidingen.

Vanaf eind jaren 80 bouwden we flink door op de solide basis die we eerder legden. We werden zakelijker, en ons aanbod verbreedde. Toch wisten we de gemoedelijke sfeer en onze kenmerkende betrokkenheid te behouden. Net als onze trouwe doelgroep en het sterke persoonlijke netwerk van onze medewerkers en topdocenten. Onze ambitie vandaag? We willen bijdragen aan een optimale rechtstaat door juristen de juiste handvatten te bieden.

Helemaal op de hoogte

Als juridisch professional werk je aan je eigen ontwikkeling. Je kennis en vaardigheden opfrissen, verdiepen of verbreden? OSR heeft een breed cursusaanbod. Praktijkgericht, actueel en voor iedere fase van je carrière. Met een opleiding van OSR is jouw kennis weer helemaal up-to-date.

Cursusaanbod

De geschiedenis van OSR

De geschiedenis van OSR gaat al een behoorlijke tijd terug. Om precies te zijn tot het jaar 1981 toen het ministerie van justitie besloot tot de oprichting van onze voorloper SOSR, wat stond voor Stichting Opleidingen Sociale Rechtshulp. Die naam verraadt ook direct onze herkomst in het sociale zekerheidsrecht. Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig ontstond bij de bureaus voor rechtshulpen een grote behoefte aan opleidingen voor hun juridisch medewerkers. Om in deze leerbehoefte te voorzien werd SOSR opgericht.

Tegenwoordig

Inmiddels zijn we wat meer terug naar de basis en bieden we vooral opleidingen die aansluiten bij een intrinsieke leerbehoefte. Wij geloven in een consistent aanbod waarmee juristen verder komen in hun loopbaan en waarmee ze zich kunnen onderscheiden, door toegenomen kennis, vaardigheden, netwerken en de toepassing daarvan.

Nu betekent ook dat we tegenwoordig niet meer gehuisvest zijn in een statig pand aan de Nieuwegracht. Doordat steeds meer opleidingen online of blended plaatsvinden én omdat de bereikbaarheid van ons pand te wensen overliet, zijn we verhuisd naar een moderne kantoorlocatie. Nog steeds in het centrum van Utrecht, dicht bij het centraal station en de Rechtbank Midden Nederland.

Om met onze tijd mee te gaan hebben we in het HNK een aantal flexibele werkplekken ingericht. We werken in hybride vorm waarbij we een deel van de tijd thuiswerken en een ander deel doorbrengen op kantoor. Op deze momenten zoeken we vooral de samenwerking en inspiratie met elkaar. Het sociale hart in ons kantoorpand is daarvoor een ideale locatie.

Online lessen verzorgen we ook deels vanuit dit kantoorpand. Met grote smartboards in de vergaderzalen kan de docent zowel zijn presentatie als de deelnemers in het oog houden.

Sociaal zekerheidsrecht en andere rechtsgebieden

In de beginjaren van SOSR bestond het opleidingsaanbod uit opleidingen sociaal zekerheidsrecht voor de sociale advocatuur. Ons paradepaardje voor de sociale advocatuur, de zogenaamde Kennisnet bijeenkomsten worden nog steeds vier keer per jaar georganiseerd en zijn nog altijd populair.

Zowel de doelgroep als de aangeboden rechtsgebieden werden echter al snel uitgebreid tot ons huidige aanbod dat meer dan vijftien rechtsgebieden beslaat. Anno nu biedt OSR leergangen, cursussen en trainingen op de rechtsgebieden arbeidsrecht, bestuursrecht, huurrecht & vastgoedrecht, insolventierecht en Wsnp, letselschaderecht, omgevingsrecht, onderwijsrecht, personenschade, personen- en familierecht, psychiatrisch patiëntenrecht, sociaal zekerheidsrecht, strafrecht, verzekeringsrecht, vluchtelingenrecht en vreemdelingenrecht. Daarnaast bieden wij diverse trainingen in beroepsvaardigheden die onmisbaar zijn voor juristen en hebben wij al 15 jaar leiderschapstrainingen in onze Women leadership programmes voor vrouwelijke advocaten met de kennis, vaardigheden en het karakter om partner te worden.

Veertig jaar OSR

Wat heeft 40 jaar OSR betekend op het vlak van juridisch opleiden? Voor vele juristen is Dé OSR een begrip, een herinnering aan de beroepsopleiding advocatuur of het gevoel dat ze kregen als ze over de drempel van ons pand aan de Nieuwegracht stapten. Zonder valse bescheidenheid stellen we ook dat we heel veel juristen ondersteund hebben met meer kennis, nieuwe inzichten, het onder de knie krijgen van onderscheidende vaardigheden en de inzichten om dat toe te passen in hun dagelijkse praktijk. En daarmee zijn we waar we tegenwoordig willen zijn met het leveren van een bijdrage aan een optimale rechtsstaat door het faciliteren van professionals in een juridische context.