Terug
-
Onze sfeervolle en historische cursuslocatie in Utrecht

OSR toen en nu

OSR heeft jarenlange ervaring met het aanbieden van juridische opleidingen. Onze historie begint in 1981, met de oprichting van de Stichting Opleidingen Sociale Rechtshulp (SOSR). Inmiddels heten wij OSR juridische opleidingen: een juridische dienstverlener met een breed aanbod voor elke juridische professional. Dit is onze geschiedenis.

Historie OSR Juridische Opleidingen

Oprichting

Onze historie begint in 1981. In dat jaar richtte het Ministerie van Justitie onze voorloper op: de Stichting Opleidingen Sociale Rechtshulp (SOSR). De bureaus voor rechtshulp hadden namelijk al vanaf eind jaren 70 dringend behoefte aan basisopleidingen sociaal recht voor hun medewerkers. SOSR ging in die behoefte voorzien. Sinds begin jaren 80 was de stichting gehuisvest op een unieke locatie in het mooie centrum van Utrecht. 

Een begrip binnen de sociale rechtshulpverlening

In het begin verzorgde SOSR uitsluitend opleidingen sociaal recht, eerst alleen voor bureaus voor rechtshulp, later ook voor de sociale advocatuur. De inslag was sterk sociaal: het eerste logo was een rood vangnet, dat symbool stond voor goede juridische hulp aan mensen in de samenleving die het minder hadden.

Snel werd SOSR een begrip binnen de sociale rechtshulpverlening. Cursisten, docenten en SOSR-medewerkers hadden allemaal dezelfde idealistische uitgangspunten en dachten actief mee, wat zorgde voor een stevig en betrokken netwerk. Een netwerk waarvan we vandaag de dag nog steeds profiteren. We stonden destijds bekend om de werkgroepen die we regelmatig opzetten. De werkgroep sociale zekerheid bijvoorbeeld, die later is uitgegroeid tot Kennisnet Sociale Zekerheid. Onze knipselkranten waren populair, evenals de themadagen over opmerkelijke, toen actuele onderwerpen. Ook vielen we op door specifieke cursussen, zoals de piketcursus rechtshulp aan psychiatrische patiënten, die inmiddels een OSR-klassieker is.

Opleider voor iedere jurist

We bleven groeien en wilden onze activiteiten uitbreiden naar andere rechtsgebieden. Dat bleek lastig. Er golden namelijk allerlei beperkingen, omdat we nog steeds afhankelijk waren van subsidie. Wij ontwikkelden daarom een plan om die subsidie, samen met het ministerie, in vijf jaar af te bouwen tot een minimum. In 1985 veranderden we onze naam in OSR juridische opleidingen.

Vanaf eind jaren 80 bouwden we flink door op de solide basis die we eerder legden. We werden zakelijker, en ons aanbod verbreedde. Toch wisten we de gemoedelijke sfeer en onze kenmerkende betrokkenheid te behouden. Net als onze trouwe doelgroep en het sterke persoonlijke netwerk van onze medewerkers en topdocenten. Onze ambitie vandaag? We willen de meest persoonlijke en meest praktische juridisch opleider van Nederland zijn. Voor alle juridische professionals. In iedere fase van hun loopbaan.

Helemaal op de hoogte

Als juridisch professional werk je aan je eigen ontwikkeling. Je kennis en vaardigheden opfrissen, verdiepen of verbreden? OSR heeft een breed cursusaanbod. Praktijkgericht, actueel en voor iedere fase van je carrière. Met een opleiding van OSR is jouw kennis weer helemaal up-to-date.